Južnoafričko ministarstvo pravosuđa stopiralo je izlazak paraolimpijca Oscara Pistorisa iz zatvora, koje je bilo predviđeno za petak, prenosi BBC. Ministar je poručio kako je oslobađanje sportaša nakon što je odslužio deset mjeseci svoje petogodišnje kazne ‘prerano i bez pravne osnove’. Odluka o puštanju sada je vraćena Odboru za uvjetne kazne kako bi je se ponovno pregledalo.

Pistorius je osuđen za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp. Upucao ju je četiri puta kroz vrata kupaonice, kasnije je branivši kako je mislio da se radi o provalniku. Još nije poznato hoće li se nova odluka o njegovom puštanju iz zatvora donijeti do petka. Prema južnoafričkim zakonima, Pistorius ispunjava sve uvjete za puštanje s’odgojnim nadzorom’, jer je odležao šestinu svoje kazne.

Ali, Ministarstvo je kritiziralo vrijeme odluke. “Šestina od petogodišnje kazne je deset mjeseci, a kada je odluka donijeta Pistorius je odslužio samo šest mjeseci”, navodi se u priopćenju te se dodaje kako Ministarstvo ima moć ukidanja odluke Odbora za uvjetne kazne samo kada se radi o osuđeniku na doživotni zatvor.

Komentiraj