Sedamnaestero djece iz pet pulskih vrtića zarazilo se salmonelom, potvrdila je voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Vlasta Skopljak.

Kako je rekla Vlasta Skopljak, ispitivanjem je utvrđeno da je prvo dijete od salmonele oboljelo još 11. rujna. Anketiranjem roditelja troje djece u koje je u stolici potvrđena salmonela, doznali smo da je riječ o djeci koja pohađaju dva vrtića u Puli, a daljnjim ispitivanjem utvrdilo se da je oboljelo 17 djece iz pet pulskih vrtića. Još nije utvrđen izvor zaraze.

 

  • Djeci je zajedničko to što su dobivala hranu iz istog izvora, rekla je Vlasta Skopljak.

 

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u suradnji sa sanitarnom inspekcijom, pregledala je objekt u kojem se priprema hrana, uzela briseve kako bi utvrdila mikrobiološku čistoću površina i hrane te pregledala stolice osoblja.

Premda se još nije utvrdio izvor zaraze, Vlasta Skopljak je rekla da su poduzete protuepidemijske mjere te kako više nije bilo prijavljene djece sa salmonelom.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.