-Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić u petak je ponovio zahtjev da ga Ministarstvo razriješi dužnosti, zajedno s ostalim članovima skupine, obrazloživši svoju odluku pritiscima politike i akademskih krugova u radu na cjelovitoj kurikularnoj reformi.

“Podrška reformi je dvojbena. To je bilo jasno još od same inicijalne saborske sjednice, a nastavilo se preko istupa čelnika političkih stranaka i akademskih krugova koji su interesno povezani uz ovu priču. Konačno, saborski odbor donio je zaključak protivan odluci ministra i premijera”, rekao je Jokić na konferenciji za novinare te poručio da izlazi iz ekspertne radne skupine ali će i dalje, koliko god bude mogao, pomagati u provedbi obrazovne reforme.

To, istaknuo je, pokazuje nepovjerenje prema ekspertnoj skupini, a on više nema integritet voditi dalje tu skupinu.

“Mi smo već prošli sve i svašta, od strane prethodne i ove vlasti. Činjenica da politika nama manipulira izazvala je kod nas određeni prkos. Smatramo da su građani ispred politike. Politika se ne smije igrati sudbinama ljudi. To je ono što želimo poručiti svakom učeniku i svakom građaninu”, rekao je Jokić.

Poručio je i da će svima koji nastave proces reforme pružiti pomoć svojim iskustvom i znanjem.

Jokić je reagirao i na prethodnu konferenciju ministra obrazovanja Predraga Šustara s koje je pozvan da se vrati na posao za koji je plaćen ili da podnese ostavku.

“Očekivao bih da ministarstvo zna razliku između imenovanja i potpisivanja ugovora. Mi nemamo nikakav ugovor i molimo još jednom da nas se razriješi  s ove pozicije”, rekao je Jokić.

Na prozivke da nisu do kraja završili posao za koji su plaćeni, odgovorio je da su prošle godine svih sedam članova skupine volonterski radili na reformi bez ikakve naknade. Ove godine, od ožujka, četvero od sedam članova skupine prima naknadu od dvije tisuće kuna. Ostalih troje, uključujući Jokića, i dalje volontiraju.

Vezano uz kašnjenje stručne rasprave, istaknuo je da je problem samo u tome što pojedini kolege iz radnih skupina ne žele dostaviti Ministarstvu svoje dokumente jer im “troškovi nisu podmireni”.

Upozorio je i da su na današnjoj konferenciji u Ministarstvu obrazovanja izrečene neke “nezgodne stvari” zbog koje će možda zatražiti i pravnu zaštitu”.  S pozicije moći prozivalo nas se za kašnjenje, što se, kaže, može shvatiti kao neopravdani pritisak na članove skupine, koji su obični građani.

Već idući tjedan će, kaže, sazvati konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti “pregled kurikularne reforme” proteklih 14 mjeseci, kakva je bila komunikacija s prošlom i ovom vlašću i koji su to elementi doveli do sadašnje situacije.

Ministarstvo obrazovanja pozvao je da izađe s jasnim financijskim izračunom – koliko se potrošilo na reformu obrazovanja prošle i ove godine. “Neka kažu gdje je otišao namijenjeni novac koji prošle godine nije utrošen u reformu!”

Upitan za prosvjede koji se planiraju u srijedu, rekao je kako “oni ne pozivaju ni na kakve prosvjede, jedini im je cilj da reforma uspije”, no poštuje osjećaje i uvažava mišljenje građana koji uviđaju da je obrazovanje prioritet ove zemlje. Zamolio je političke stranke, uključujući SDP, da ne politiziraju sadašnju situaciju, jer reforma time gubi smisao.

“Ovo nije reforma ni jedne političke opcije”, poručio je.

Komentiraj