Američki državni tajnik John Kerry priznao je da ima “još puno posla” prije nego se uspostavi primirje u Siriji, o čemu su u petak u Ženevi razgovarali ruski i američki dužnosnici.

“Raditi na prekidu neprijateljstva u situaciji kao što je sirijska, veoma je stručan proces koji zahtijeva temeljitost; zato su naši timovi uvijek zaposleni”, rekao je državni tajnik u priopćenju objavljenom pošto je u petak navečer doputovao u London na nekoliko sati.

“Razgovor je bio ozbiljan i sve dosad konstruktivan, ali teška pitanja još treba riješiti”, priznao je američki državni tajnik.

Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov su glavni tvorci dogovora iz Muenchena koji je 11. i 12. veljače postigla Međunarodna skupina za potporu Siriji (ISSG), na temelju kojega su se 17 zemalja i tri multilateralne organizacije dogovorili da će “prekinuti neprijateljstva” u Siriji “za tjedan dana”, to jest u petak.

“Želimo da taj proces bude trajan i ako svi sudionici pokažu spremnost da doista pregovaraju i postignu rezultat, možemo zaustaviti sukob”, istaknuo je Kerry.

U Ženevi su ruski i američki čelnici razgovarali o tom nevjerojatnom primirju do kojeg sukobljene strane ne drže. Dok sukob ulazi u šestu godinu, nada u mir je slabija no ikad, kako je priznao UN-ov izaslanik Staffan de Mistura.

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.