Jemenski predsjednik Abedrabo Mansur Hadi odbacio je u subotu mirovni prijedlog UN-ova izaslanika Ismaila Ulda Šeika Ahmeda kojim se želi prekinuti rat u toj zemlji, rekao je izvor blizak jemenskom predsjedniku.

Hadi je “primio Ulda Šeika Ahmeda i odbio je prihvatiti UN-ov prijedlog” koju mu je izaslanik dao, rekao je izvor.

Sadržaj mirovnog prijedloga nije objavljen. No upućeni izvori kažu da predviđa dogovor o imenovanju novog potpredsjednika nakon što se pobunjenici povuku iz glavnoga grada Sane i drugih gradova i predaju teško naoružanje trećoj strani. Hadi bi potom trebao predati vlast potpredsjedniku koji bi imenovao novog premijera koji bi pak formirao novu vladu u kojoj bi sjeverni i južni Jemen bili ravnopravno zastupljeni.

Hadi je ocijenio da plan “samo otvara vrata za nove patnje i rat i da nije plan za mir”, priopćila je vlada.

Pobunjenici koje podržava Iran zauzeli su Sanu u rujnu 2014. i potjerali Hadija i vladu koja se preselila u Aden. Hadi se pak sklonio u Rijad.

Njegove pristaše bore se protiv pobunjenika uz potporu Saudijske Arabije od ožujka 2015. godine.

Ujedinjeni Arapski Emirati, ključan član saudijske koalicije, podržali su mirovni plan. Pobunjenici još nisu odgovorili, kao ni Saudijska Arabija.

U sukobu u Jemenu od ožujka 2015. poginulo je gotovo 7000 ljudi, a više od 35.000 je ozlijeđeno. Tri milijuna ljudi je raseljeno, a milijunima treba pomoć u hrani.

U zračnim udarima na jugozapadu Jemena u subotu poginulo je, prema posljednjim podacima, najmanje 17 civila, izjavili su lokalni dužnosnici. U bombardiranju je pogođena stambena četvrt u gradu Saluu, gdje traju žestoke borbe pobunjenih šijitskih Hutija i snaga odanih vladi jemenskog predsjednika Abda Raba Mansura Hadija.

Komentiraj

FOTO:EPA/YAHYA ARHAB
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.