Povišene razine žive u plodovima mora i ribi ne povećavaju opasnost od Alzheimerove bolesti u osoba starije životne dobi, pokazuje studija objavljena u utorak u Journal of the Ameican Medical Association (JAMA).

Prema brojnim studijama konzumacija masne ribe i školjaka dobra je potencijalna zaštita protiv raznih oblika demencije, a među njima i Alzheimerove bolesti. No nevolja je u tome što se konzumacija ribe i plodova mora povezuje s povećanom razinom žive otkrivene u mozgu, a taj je metal otrovan za živčane stanice, podsjećaju autori studije.

Međutim, plodovi mora sadrže i selenij, mineral bitan za dobro funkcioniranje organizma, koji smanjuje toksičnost žive.

Usporedba mozga osoba koje su za života oboljele od Alzheimerove bolesti i onih koje ta bolest nije pogodila, pokazala je jednake koncentracije žive u tijelu, navode znanstvenici s Medicinskog fakulteta Rush u Chicagu.

Osobe koje su bile obuhvaćene studijom u prosjeku su imale 90 godina kada su umrle.

Među 286 od 544 obduciranih mozga, razine žive odgovarale su učestalosti konzumacije plodova more svakog tjedna. Učestalost konzumacije sudionika pratila se 4.5 godina prije njihove smrti.

Studija pokazuje snažnu korelaciju između smanjenja patologije karakteristične za Alzheimer i konzumacije plodova mora najmanje jednom na tjedan. Međutim, ta je veza utvrđena samo kod osoba koje imaju genetsku varijaciju (APOE-4) koja povećava opasnost od razvoja Alzheimerove bolesti.

Autori napominju da se se ti rezultati ne bi trebali generalizirati na svu populaciju niti na druge etničke skupine jer su sudionici istraživanja bili redom bijelci i među njima nije bilo hispanaca.

“Konzumacija masne ribe može se smatrati potencijalno pozitivnom prehranom kao zaštitom od propadanja kognitivnih sposobnosti jednog dijela starije populacije”, pišu Edeltraut Kroger i Robert Lafroce sa Sveučilišta Laval u Kanadi i navode da “studija razbija zabrinutost zbog sadržaja žive u ribama i školjkama”.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.