– Predsjedništvo SDP-a raspustilo je organe Gradske organizacije SDP-a u Splitu i za povjernika je imenovalo kolegu Darka Parića, te je Glavnom odboru stranke predložilo da raspusti gradsku organizaciju SDP-a u Splitu, rekao je glavni tajnik stranke Igor Dragovan nakon sastanka Predsjedništva stranke u Crikvenici.

Rekao je da je odluka bila gotovo jednoglasna, da je jedan glas bio protiv.

Kako se doznaje u SDP-u, protiv je glasao jedino potpredsjednik stranke i predsjednik zagrebačke organizacije Davor Bernardić.

Na pitanje koji je razlog raspuštanja, Dragovan je rekao da je odgovornost rukovodstva stranke da osigura najkvalitetnije pripremu stranke za sve nadolazeće izbore, bili oni parlamentarni ili lokalni, kako u Splitu, tako u svim gradovima i općinama. “To je naša odgovornost i od te odgovornosti ne bježimo,” rekao je.

Na pitanje je li iza toga obračun s Ivom Baldasarom jer je na nedavno održanim unutarstanačkim izborima za predsjednika SDP-a bio na strani kandidata Zlatka Komadine, Dragovan je ponovio: “Naša odgovornost je kao odgovornih ljudi da pripremimo stranku najkvalitetnije moguće za izbore bili to prijevremeni parlamentarni ili sljedeći lokalni izbori, time smo se vodili i temljem toga donosimo odluke. U te odluke vjerujemo kao što vjeruju članice i članovi SDP-a.”

Na opetovani upit o razlozima, Dragovan je rekao da je više manje sve rekao te da će daljnje odluke donositi Glavni odbor.

Neslužbeno se doznaje da je Bernardić bio protiv raspuštanja splitske organizacije jer nije obrazloženo. Također se doznaje da se tijekom rasprave, raspuštanju protivio i potpredsjednik SDP-a Tonino Picula.

Član Predsjedništva Zdravko Ronko, kako se doznaje, tražio je da se iz stranke izbaci Bernardić zbog toga što je na svom facebook profilu prije tjedan dana kritzirao Ronkovu odluku o izbacivanju iz SDP-a Ivana Vlahovića, člana iz Požege koji je bio šef Komadininog izbornog stožera tijekom unutarstanačkih izbora, na kojima je ponovno pobijedio Zoran Milanović. No o tome se nije glasalo, a neki mediji su objavili da je Bernardić dobio opomenu.

Bernardić je u toj objavi od 30. travnja napisao da su počele čistke u SDP-u. “Počele čistke u SDP-u. Izbačen šef Komadininog stožera u Požegi. Vodstvo SDP-a Požege nakon svog potopa na izborima za mjesne odbore, HDZ-HSU 141 : SDP 57 vijećnika, našlo krivca, šef stožera Zlatka Komadine, Ivan Vlahovic! Bravo drugovi!”

U crikveničkom hotelu Omorika danas su održali sastanke Predsjedništvo SDP-a i Klub zastupnika te stranke.

Komentiraj