Kongres stranke Demokratska fronta (DF) koja je članica vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini na državnoj razini u subotu je na zasjedanju u Sarajevu ponovo za predsjednika izabrao Željka Komšića.

Komšić je ujedno bio jedini kandidat za čelnog čovjeka stranke koju je i utemeljio 2014. nakon razlaza sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP BiH) a na izborima u listopadu te godine DF je ostvario veliki uspjeh osvojivši znatan dio lijevog biračkog tijela.

“Ova stranka ima budućnost i perspektivu a dug je put borbe pred nama”, kazao je Komšić pred sudionicima kongresa.

 

  • Najavio je kako će DF pod njegovim vodstvom nastaviti jačati profil stranke ljevice ostavljajući otvorenom mogućnost postupnog ujedinjenja s drugim strankama koje djeluju u tom političkom spektru.

 

Kazao je kako je lijeva opcija nužna bosanskohercegovačkom društvu kao jedina realna brana nastojanjima za produbljivanje podjela u toj zemlji što ih forsiraju nacionalne političke stranke.

Komšić je istodobno upozorio kako aktualni čelnik HDZ BiH Dragan Čović čini sve ne bi li DF istjerao iz vlasti na državnoj razini i u nju instalirao svog političkog partnera Milorada Dodika.

DF je dio parlamentarne većine na razini BiH kao sastavnica šarolike koalicije u kojoj su uz HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) te blok stranaka iz Republike Srpske predvođen Srpskom demokratskom strankom (SDS).

DF u Vijeću ministara BiH ima jednog ministra.

Ta je stranka od ožujka bila i dijelom vladajuće većine u Federaciji BiH no u lipnju je povukla svoje ministre iz entitetske vlade zbog po njoj sporne uredbe kojom se imenovanja u javnim preduzećima izuzimaju od resornih ministarstava i prenose na vladu. Važnim tvrtkama poput elektroprivreda do ostavke je upravljalo ministarstvo energetike, rudarstva i industrije na čijem je čelu bio DF-ov ministar.

Vlada FBiH od tada djeluje kao manjinska a HDZ BiH i SDA mjesecima neuspješno pokušavaju popuniti vladajuću većinu u Federaciji BiH drugim strankama.

Komentiraj

FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.