Pučka pravobraniteljica Lora Vidović pozvala je udruge za zaštitu ljudskih prava i zdravstvene radnike, neovisne stručnjake za različite aspekte poremećaja u ponašanju, da do 17. prosinca podnesu prijedloge za suradnju, odnosno uključivanje u obavljanje poslova Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM).

Udruge i neovisni stručnjaci biraju se na dvije godine, uz mogućnost reizbora, piše u javnim pozivima objavljenim na internetskim stranicama pučke pravobraniteljice.
Za poslove u NPM-u članovi udruga i neovisni stručnjaci imaju pravo na primjerenu naknadu čiju visinu, posebnom odlukom, određuje pravobraniteljica.
Obilazak mjesta u kojima se nalaze ili bi se mogle nalaziti osobe lišene slobode, radi jačanja njihove zaštite od mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka, davanje preporuka za bolje postupanja prema takvim osobama, neki su od poslova NPM-a.
Pravobraniteljica traži i članove Savjeta za ljudska prava, pa je pozvala organizacije civilnog društva da joj predlože kandidate. Savjet predlaže strateške smjernice u području promicanja ljudskih prava i sloboda.
Članovi Savjeta imenuju se na četiri godine, a od kandidata se očekuje iskustvo u zaštiti i promociji ljudskih prava. Prijave se zaprimaju do 1. prosinca, a svi prijedlozi moraju imati životopise kandidata i potvrdu da nisu osuđivani za kaznena djela, te da se protiv njih ne vodi kazneni postupak za djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.