Ministri vanjskih poslova zemalja G7 počeli su u nedjelju dvodnevni sastanak u Hirošimi u Japanu na kojemu će razgovarati o terorističkoj prijetnji, izbjegličkoj krizi, međunarodnim kriznim žarištima poput sukoba u Siriji i Libiji, te nuklearnom razoružanju i pomorskoj sigurnosti.

Dnevni red sastanka sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7) djelomično je zasjenio posjet američkog državnog tajnika Johna Kerryja Hirošimi, gradu žrtvi prvog atomskog bombardiranja u povijesti. Kerry je najviši vladin dužnosnik Sjedinjenih Država koji je ikada posjetio Hirošimu i to putovanje je popraćeno velikim očekivanjima.

Sastanak G7 je uvod u niz ministarskih sastanka prije summita šefova država i vlada krajem svibnja i trebao bi načeti velike teme sadašnjeg trenutka: terorizam, izbjeglice i “sve krizne situacije u Siriji, Libiji kao i prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja”, rekao je francuski ministar Jean-Marc Ayrault.

I tema važna Tokiju će biti na programu a to je pomorska sigurnost jer Japan želi onemogućiti teritorijalne ambicije Pekinga u Kineskom moru. Izabravši mjesto sastanka u Hirošimi, Japan, jedina zemlja koja je bila metom atomskih napada, prije svega je želio staviti naglasak na razoružanje i nuklearno neširenje. “Ovom prilikom želim uputiti snažnu poruku mira i svijeta bez nuklearnog oružja”, naglasio je japanski ministar Fumio Kishida na svečanom otvorenju. On je rekao da im je želja na kraju sastanka, u ponedjeljak objaviti dokument koji će ostati u analima kao “deklaracija iz Hirošime”.

Tijekom ponedjeljka ujutro ministri će otići u muzej Memorijala za mir i odati počast 140.000 žrtava američkog bombardiranja 6. kolovoza 1945.

U razgovoru za lokalni tisak, američki državni tajnik se zauzeo za “svijet bez nuklearnog oružja”. On je podsjetio da je američki predsjednik Barack Obama obećao taj cilj, aludirajući na njegov govor u Pragu u travnju 2009.

Visoki američki dužnosnik kazao je u nedjelju da se Kerry neće ispričati u ime Sjedinjenih Država za bacanje atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. “Ako me pitate je li se državni tajnik došao u Hirošimu ispričati, odgovor je ne”, odgovorio je taj visoki dužnosnik State Departmenta na pitanje nekolicine novinara. “Ali ukoliko me pitate je li državni tajnik, kao i svi Amerikanci i Japanci, tužan zbog tragedija koje su doživjeli brojni naši državljani, odgovor je da”, dodao je diplomat.

“Nije važno hoće li se Kerry ispričati ili ne”, ocijenio je Sunao Tsuboi (91) koji je preživio atomsku bombu i bio teško opečen. “Važno je da se nikada ne ponovi ta pogreška”, zaključio je.

Posjet Hirošimi je bez presedana i za Veliku Britaniju, koju predstavlja Philip Hammond, i Francusku, druge dvije nuklearne sile G7.

Osim ministara vanjskih poslova Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske, Kishida je primio kolege iz Njemačke (Frank-Walter Steinmeier), Italije (Paolo Gentiloni), Kanade (Stephane Dion) kao i predstavnicu EU-a Federicu Mogherini.

Nakon razgovora u jednom velikom hotelu Hirošime, ministri su otišli u morsko svetište Itsukushima, sveto mjesto šintoizma na otoku Miyajimi.

Komentiraj

FOTO:EPA/KIMIMASA MAYAMA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.