epa05747783 A handout photo made available by the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) on 25 January 2017 shows an H-2A rocket carrying a defense communications satellite launching from Tanegashima Space Center in Kagoshima Prefecture, southwestern Japan, 24 January 2017. According to the Japanese Defense Ministry, the satellite is the first defense military communications satellite to be launched in order to improve Japan Self-Defense Forces' communications system. EPA/JAPAN AEROSPACE EXPLORATION AGENCY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Japan je u  petak uspješno lansirao špijunski satelit koji je upotpunio skupinu za prikupljanje informacija o kretanjima u Sjevernoj Koreji.

Mrežna stranica javne televizije NHK izravno je prenosila lansiranje 33. primjerka rakete H-2A iz baze Tanegashima na jugozapadu Japana.

“Satelit se odvojio kako je bilo i predviđeno i postavio u Zemljinu orbitu, misija je uspješna”, rekao je glasnogovornik Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA).

Zbog tajnosti misije izvedene u suradnji s Mitsubishi Heavy Industries (MHI), malo je informacija objavljeno o lansiranju, osim činjenice da je riječ o “satelitu za prikupljanje informacija” radarom koji se pridružuje postojećoj floti.

Riječ je o 33. ispaljivanju lansera H-2A kojega je postotak uspjeha sada veći od 97 posto.

Nadziranje kretanja u susjednoj Sjevernoj Koreji iz svemira osmišljeno je krajem 90-ih godina kada je ta izolirana komunistička zemlja izvela raketna testiranja. Od tada režim u Pjongjangu nije posustao već je, naprotiv, pojačao aktivnosti testiranja balističkih raketa.

Japanski špijunski sateliti omogućuju da se na tlu uočavaju predmeti od jednog metra, noću i preko slojeva oblaka i to iz visine od nekoliko stotina kilometara.

Mogu služiti za prikupljanje podataka o šteti izazvanoj prirodnim katastrofama kao što su potresi, tsunami ili tajfuni.

Cjelokupna satelitska skupina može promatrati najmanje jednom na dan svaku kopnenu zonu.

Japanska vlada planira proširiti svoju flotu s 10 uređaja i tako pojačati kapacitete.

Komentiraj