Vodeća slovenska oporbena stranka bivšeg premijera Janeza Janše predložila je izmjene zakona kojima bi se u Sloveniji preventivno zabranilo nošenje burke i nikaba te pooštrila politika azila kako bi se spriječilo stvaranje paralelnih i izoliranih muslimanskih četvrti u Sloveniji.

Izmjene zakona o javnom redu i miru obrazložili su na konferenciji za novinare u Ljubljani Janša i bivši ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenjak kao preventivnu mjeru pred mogućim dolaskom većeg broja muslimanskih izbjeglica.

Razlozi za izmjene su zaštita slovenskog kulturnog identiteta i sigurnost u slučaju priljeva muslimanskih izbjeglica čije žene prekrivaju lica, rekao je Janša.

U Sloveniji živi 50-ak tisuća muslimana, uglavnom Bošnjaka i Albanaca, kod kojih pekrivanje ženskog lica nije uobičajeno, a vrlo su rijetke i muslimanske koje nose hidžab, tradicionalnu široku odjeću koja uključuje i pokrivanje kose te ušiju tradicionalnom musliimanskom maramom.

  • Malobrojne muslimanke iz Slovenjije novijih generacija počele su kosu pokrivati maramom kako bi istaknule svoj identitet, no tuže se na nerazumijevanje slovenske sredine i poslodavaca koji im to brane dok su na poslu.

Janša je prijedloge zakonskih izmjena obrazložio terorističkom opasnošću u Europi i zaštitom slovenskog kulturnog identiteta. Podsjetio je da je burka već pet godina zabranjena u Francuskoj, gdje  kao i u Belgiji nastaju izolirani muslimanski kvartovi.

Oporbeni čelnik u nedjelju je boravio u Muenchenu na kongresu bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) na kojem je bivši bavarski premijer Edmund Stoiber rekao da burka nema ništa s njemačkim tipom otvorenog društva i da bi je trebalo zabraniti.

Janšina stranka predložila je i izmjene zakona o azilu kojim bi se postrožili ionako strogi propisi za davanje azila u Sloveniji, upozorivši da u tom smislu vlada premijera Mire Cerara djeluje presporo, a i inače sa zakašnjenjem reagira na opasnosti izbjegličkog vala i terorističkih prijetnji.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.