Umjesto nerealnog planiranja velikih izbjegličkih centara kapaciteta 5000 ljudi slovenska bi vlada trebala odmah početi s pripremama za postavljanje ograda na najizloženijim dijelovima svoje granice s Hrvatskom, te formirati koordinacijsku skupinu za suzbijanje izbjegličkog vala, po uzoru na tijelo koje je vodilo rat za osamostaljenje Slovenije 1991. godine, naveo je u otvorenom pismu premijeru Miri Ceraru čelnik parlamentarne oporbe i bivši premijer Janez Janša.

Janša je svoje prijedloge za obuzdavanje migrantskog vala uputio Ceraru, ali  i javnosti, uz tvrdnju da je sve njegove prijedloge Cerar do sada odbijao ili ignorirao, te da je kriv što Slovenija zadnjih dana postaje “usko grlo” na balkanskoj izbjegličkoj ruti zbog koje bi u zemlji mogao ostati velik broj izbjeglica, što bi po tvrdnjama Janše predstavljalo rizik za nacionalnu sigurnost.

Janša je zbog navodne Cerarove popustljivosti prema nejasnoj europskoj migrantskoj politici odbio poziv da prisustvuje današnjoj sjednici nacionalnog vijeća za sigurnost, što je Cerar kao i navode iz pisma nazvao stvaranjem podjela među Slovencima koji u vrijeme teške izbjegličke krize trebaju političko jedinstvo.

  • U svom otvorenom pismu koje su objavili mediji, Janše je naveo da je Cerar najveću grešku napravio kad je odbio Jašin prijedlog da Slovenija najavi postavljanje žičane ograde na granici s Hrvatskom, istodobno kad je to počeo raditi mađarski premijer Viktor Orban.

Čak ako Slovenija to ne bi napravila, najava postavljanja ograde u to bi vrijeme bila jasan signal izbjeglicama da u Sloveniji nisu dobrodošli, te izazvala slične poteze u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, a onda izbjeglička kriza ne bi dobila sadašnje dimenzije, navodi u pismu Janša.

On je predložio donošenje posebnih mjera i zakona kako bi se ojačao sastav slovenske policije i na granici angažirala vojska, podizanje plaća vojnicima i policajcima, te pozivanje pričuvnog sastava vojske i policije na vježbe kojima bi se osposobili za čuvanje granice.

Janša među ostalim tvrdi da nije korektno što je Cerar zanijekao njegove točne informacije da su Njemačka, Austrija i neke druge države Sloveniji pravovremeno nudile pomoć većeg broja svojih policajaca u obrani schengenske granice prema Hrvatskoj.

Zato  sadašnja najava da će u Sloveniju doći oko 400 policajaca iz zemalja Višegradske skupine te iz Italije, Njjemačke, Austrije i Nizozemske dolazi prekasno, a za učinkovitu obranu granice od migranata trebalo bi najmanje 2000 stranih policajaca, navodi Janša u otvorenom pismu premijeru Miri Ceraru.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.