Janjetina i odojak “kumovali” salmoneli kod 34 ljudi

Autor:

13.02.2014., Zagreb - Kostadin Stefanovic, vlasnik pecenjare Tvornica pljeskavica Kosta. 
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

U selu Drašći Vrh u Žumberku za sada znamo za 34 oboljelih od salmonele (foto ilustracija), no taj broj nije konačan, potvrdio je dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a.

Ljudi su se zarazili 22. srpnja na seoskom proštenju konzumirajući janjetinu i odojak koji nisu bili svježe pečeni.

“Na tom proštenju bilo je više od 50 gostiju i to ne samo iz Hrvatske. Naši epidemiolozi su na terenu pa ondje u komunikaciji s oboljelima doznaju za nove slučajeve jer se nisu odmah svi javili liječnicima. Zato kažem da broj zaraženih nije konačan. Prema informacijama koje su dobili na terenu, meso janjetine i odojka bilo je pečeno ranije pa je dugo stajalo te su se razboljeli i oni koji su jeli među prvima. Dio ljudi nosio ga je doma i konzumirali su te ostatke koji su već bili odstajali. Hospitalizirano je devet pacijenata u nekoliko bolnica, a među njima i dijete pedijatrijskog uzrasta. Mi smo kraće zadržali svega nekoliko pacijenata koji su se javili u bolnicu. Dijete je također kod nas i zadržali smo ga nešto duže, no dobrog je stanja i ubrzo ćemo ga pustiti kući”, potvrdio je dr. Vladimir Bauer iz OB-a Karlovac, pišu 24 sata.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.