Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša izjavio je da je “zlatno doba” Europske unije prošlo i da integraciju čekaju burna vremena u kojima se treba boriti za interese članica.

“Zlatno doba Europske unije je prošlost i pred nama je turbulentno razdoblje, ali se isplati boriti”, kazao je Janša u Mariboru na političkoj tribini koju je organizirala njegova Slovenska demokratska stranka na temu razvojnih perspektiva slovenske Štajerske i Maribora, u kojima su nezaposlenost i ispodprosječna primanja znatno izraženija nego u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje.

“Silnice EU-a pomiču se prema srednjoj Europi i tu je šansa za Maribor, ali te prilike je potrebno imati u vidu, predvidjeti, te se na njih pravodobno pripremiti”, kazao je Janša u vezi s kriznim razdobljem u Europi zadnjih godina.

Janša je kritizirao i politiku središnjih slovenskih vlasti prema Mariboru i njegovoj regiji, gdje njegova stranka uživa veću potporu nego u drugim izbornim jedinicama.

Dramatičniji u opisivanju stanja u EU-u bio je eurozastupnik Milan Zver, potpredsjednik Janšine stranke i njezin nekadašnji kandidat za dužnost predsjednika države.

“Problemi Europske uunije od prije deset godina pravi su bomboni u usporedbi s ovim današnjima”, kazao je Zver na tibini govoreći o EU koju potresa odluka britanskih birača o odlasku te zemlje iz integracije, kao i migrantska kriza te sigurnosni izazovi u susjedstvu.

“Danas je pitanje hoće li EU uopće preživjeti. Financijska, gospodarska, socijalna, migrantska kriza, terorizam… sve to su stvari koje EU destabiliziraju i potrebno je da nađemo odgovore kako se s time suočiti”, kazao je Zver.

Slovenija, ali i druge manje europske države mogu egzistirati, nastavio je on, samo u okviru EU-a jer preko zajedničkih razvojnih fondova integracije financiraju veliki dio svojih investicija.

“Raspad EU-a bio bi možda dobar za velike države poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, ali je upitno bi li i one same mogle biti konkurentne u svjetskom okviru. Za manje bi države raspad integraciije bio mnogo veći udarac i teško da bi ga preživjele”, kazao je Zver.

Komentiraj

FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.