Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u četvrtak novinarima da je HDZ zatražio od svih sastavnica hrvatske državne vlasti – Predsjednice, Vlade i Hrvatskog sabora da se poduzmu radnje koje će trenutno i bezuvjetno staviti izvan snage sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije jer smatra da je ponašanje slovenske strane kompromitiralo Arbitražni sud i njegove odluke.

“Njihovo daljnje djelovanje nije vjerodostojno niti će bilo tko u konačnici vjerovati da je odluka poštena i pravedna”, rekao je Jandorković u središnjici HDZ-a vezano uz spoznaju da je bilo dogovaranje sudaca u arbitražnom vijeću s predstavnicom slovenske vlade.

Nakon što su slovenski predstavnici prvo pokušavali zanijekati da se radi o istinitom događaju i nakon što su audio zapisi izašli u javnost, očito je, smatra Jandroković, da se oni više ne mogu braniti na taj način i logično je da otiđu oni koji su odgovorni za takvo “sramotno ponašanje” i za tešku kompromitaciju slovenske strane i samog Arbitraažnog suda.

Upitan hoće li HDZ tražiti izvanrednu sjednicu Sabora, Jandroković je rekao da su već u svojem priopćenju zatražili od premijera Zorana Milanovića da sazove sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se dogovorile zajedničke aktivnosti jer cilj je konsenzus i zaštita nacionalnih interesa. “Pozvali smo Sabor da poduzme radnje koje su potrebne da bi se sporazum stavio izvan snage, a da bi se to dogodilo potrebna je izvanredna sjednica Sabora i očekujemo da će se ona što prije dogoditi”.

Jandroković je dodao da još nisu poslali zahtjev za izvanrednom sjednicom, ali očekuju da premijer otvori raspravu s predsjednicima parlamentarnih stranaka jer žele zajednički djelovati.

 

  • Smatraju da je to tema koja nadilazi stranačke interese i žele zajednički zaštiti hrvatske državne nacionalne interese.

 

“To je po nama neki prvi korak. Što se tiče hrvatske diplomacije, isto je važno naglasiti da bi oni žurno trebali tražiti sastanke u svim glavnim gradovima država članica EU, svim zainteresiranim zemljama – tu mislim na SAD i Svetu stolicu – i objasniti što se dogodilo, kako je Slovenija prekršila odredbe sporazuma o arbitraži, te objasniti zašto će Hrvatska povući određene poteze, a u međuvremenu očekujemo da dođe do sazivanja izvanredne sjednice Hrvatskog sabora”, rekao je.

Na pitanje kako bi trebalo riješiti pitanje granice s obzirom da je izgledno da arbitraža neće proći, Jandrokivić je kazao da Hrvatska ima privremeni granični režim koji funkcionira već nekoliko godina i da taj režim može funkcionirati bez odluke Arbitražnog suda.

Ustvrdio je da jedan od mogućih koraka svakako jest da Hrvatska ponovno predloži da se ide pred Međunarodni sud pravde u Haagu, što je bio prvi hrvatski prijedlog. Drži da je taj sud pravo mjesto za to ako Slovenija želi na korektan način riješiti to pitanje.

Prema Jandrokovićevim riječima, sporazum o arbitraži ne definira izlazak bilo koje od strana iz tog sporazuma jer nitko nije na početku očekivao takvo “drsko ponašanje slovenske strane”, što, dodao je, ide njihovom ugledu na štetu.

No, bez obzira što sporazum ne spominje takva rješenja, Jandroković kaže da postoji opće ugovorno međunarodno pravo koje definira i takve situacije, pa ako jedna od strana ozbiljno naruši sporazum, druga strana može reagirati suspenzijom i izlaskom iz sporazuma.

Upitan je li hrvatska tajna služba prekrišila ovlasti, Jandroković je rekao da nema nikakvih spoznaja o tome, ali da to u ovom trenutku nije ni presudno ni previše bitno.

“Bitno je da je razotkriven način na koji je Slovenija pokušala utjecati na Arbitražni sud i njegovu konačnu odluku i kakogod da su ti materijali došli do javnosti, jako je dobro da su došli jer takvo ponašanje kakvo je došlo od slovenske strane je neprihvatljivo, neeurpsko i u prvom redu naštetilo je njima a onda i arbitražnom sudovanju općenito u svijetu”, zaključio je Jandroković.

Na upitan smatra li i dalje da je sporazum dobar s obzirom da je to rekao prije godinu dana, Jandroković je odgovorio da smatra da je to dobar sporazum, da je temeljen na međunardnom pravu pa bi i odluka bila temeljena na međunarodnom pravu.

“Da je sporazum bio dobar najbolje potvrđuje ponašanje slovenske strane, jer da su oni sigurni da bi dobili spor temeljem međunarodnog prava, ne bi se upuštali u ovakve radnje lobiranja, nagovaranja i naknadnog unošenja materijala u postupak”, rekao je Jandroković. Dodao je da je sa slovenske strane učinjen čitav niz nedopuštenih radnji, a da Hrvatska prema njegovim informacijama nije činila ništa slično jer je bila uvjerena da će prema međunarodnom pravu u konačnici dobiti spor.

Komentiraj