FaH

U potresu magnitude 7 koji je u utorak pogodio planinsku regiju na istoku Indonezije više zgrada je oštećeno, a jedan petnaestogodišnjak se vodi kao nestao nakon pada u rijeku, navodi se u privremenom izvješću vlasti.

Tlo se zatreslo oko 6.40 sati po lokalnom vremenu, oko 250 km zapadno od Jayapure, prijestolnice pokrajine Papue, na dubini od 52 km, priopćio je Američki geofizički institut (USGS).

Nakon potresa koji je pogodio slabo nastanjeno gorje prekriveno šumom, nije oglašena uzbuna na tsunami.

 

  • Petnaestogodišnjak koji je lovio ribu u rijeci pao je u vodu zbog potresa i vodi se kao nestao, dodao je čelnik.

 

 

“Tlo je snažno podrhtavalo četiri sekunde. Stanovnici su u panici istrčali iz svojih kuća”, rekao je glasnogovornik indonezijske agencije za izvanredna stanja Sutopo Purwo Nugroho.

Spasilačke ekipe se još probijaju do okruga Memberama, najbližeg epicentru, za što bi im moglo trebati više sati, kazao je glasnogovornik.

U Kasonaweji, nedaleko od epicentra, jedna se kuća srušila i jedna je oštećena, a bolnica je evakuirana zbog pukotina u zidovima zgrade, rekao je predstavnik agencije na tom području Yonas Taudufu.

Petnaestogodišnjak koji je lovio ribu u rijeci pao je u vodu zbog potresa i vodi se kao nestao, dodao je čelnik.

Potres je prouzročio i pukotinu dugu 50 m na jednoj cesti.

U Papui se zadnjih godina dogodilo nekoliko snažnih potresa. Tu je pokrajinu 2013. pogodio potres magnitude 7,1 a 2011. nešto slabiji od 6,7. U njima nitko nije stradao.

Indonezija je na takozvanom pacifičkom vatrenom prstenu koji tvori niz vulkana uz Tihi ocean na rubovima tektonskih ploča i seizmičkih pukotina.

Godine 2004. u velikom potresu s razornim tsunamijem poginulo je 170.000 ljudi u indonezijskoj pokrajini Acehu, a još deseci tisuća su izgubili život u obalnom pojasu uz Indijski ocean.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.