Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u utorak u televizijskom intervjuu da će Ukrajina u ‘plinskom ratu’ s Rusijom pobijediti u trenutku kada više ne bude ovisna o ruskom plinu te da bi se to moglo dogoditi za pet godina.

“Još smo daleko od pobjede, a ona će nastupiti kada više uopće ne budemo kupovali ruski plin. To neće biti za godinu-dvije, ali u petogodišnjem obzorju možemo reći da Ukrajina diverzificira dobavu plina i prestaje ovisiti o Ruskoj Federaciji”, rekao je Jacenjuk.

Dodao je kako Ukrajini za zimsko razdoblje nedostaje još pet milijardi prostornih metara prirodnog plina.

“Bit će složeno. Odmah vas upozoravam, neće biti toplo, ali smrznuti se nećemo”, poručio je građanima ukrajinski premijer.

Ukrajini u zimskom razdoblju za normalnu opskrbu treba oko 18,5 milijardi prostornih metara plina u skladištima.

Jacenjuk je pak izjavio da je spremljeno oko 16 milijardi prostornih metara te da je zadnjih nekoliko mjeseci Ukrajina značajno povećala dobavu plina iz Europske unije, preko Poljske, Mađarske i Slovačke.

Komentiraj

FOTO: EPA/SERGEY DOLZHENKO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.