Policija diljem europskih gradova ovog je vikenda imala pune ruke posla nakon što je na brojnima demonstracijama protiv imigranata došlo do sukoba s grupama koji se zalažu za propuštanje izbjeglica, piše Daily Mail.

Policija u Dresdenu izbrojala je oko 2000 prosvjednika koje je organizirala PEGIDA, organizacija čiji puni naziv bi se mogao prevesti Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada, a koja u posljednje vrijeme sve više dolazi do izražaja.

Pegida je osnovana upravo u Dresdenu prije dvije godine i od tada je postala pravi magnet za radikalne desničare. Nacionalisti iz PEGIDA-e posljednjih mjeseci sve su snažniji, a to mogu zahvaliti velikoj izbjegličkoj krizi i dolasku izbjeglica i migranata što je podijelilo njemačko društvo.

Tijekom vikenda veliki protest protiv primanja izbjeglica organiziran je i u Pragu, a i tu je intervenirala policija. Martin Konvicka, vođa antimuslimanskog pokreta, dolazak izbjeglica nazvao je invazijom koja predstavlja “veliku prijetnju za sve”.

U Dublinu je također došlo do sukoba između osnivača irske podružnice PEGIDA-e i protivnika osnivanja ovakve grupe. Oko dvije stotine prosvjednika demonstriralo je ulicama Birminghama, a sličan protest održan je i u Pragu.

Sukobi u Nizozemskoj i Francuskoj

U Amsterdamu je došlo do sukoba policije i simpatizera PEGIDA-e koji su organizirali svoj prvi prosvjed u nizozemskom glavnom gradu. Trg na kojem se prosvjed trebao organizirati čak je i zatvoren malo prije početka nakon što je prijavljen sumnjiv paket. Na prosvjedu je bilo tek 200-injak ljudi koji su nadglasani od protivnika prosvjeda i njihove retorike.

“Izbjeglice su dobrodošli, fašisti nisu”, moglo se čuti protivnike prosvjeda kojeg je organizirala nizozemska PEGIDA.

Prosvjed je održan i u francuskom Calaisu gdje je smješten centar za izbjeglice koje uglavnom preko ovog francuskog grada pokušavaju doći u Veliku Britaniju.

“Ovo je naš dom, migranti odlazite”, vikali su članovi PEGIDA-e koji se nisu okupili u velikom broju za razliku od policije koja je osiguravala mir i odlučila zabraniti demonstracije što je dovelo do nereda i prisililo policiju da situaciju riješi korištenjem suzavca

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.