Napis srpskog Deutsche Wellea o hrvatskoj blokadi srbijanskih pregovora s EU-om u kojem tvrdi da se samo čeka zeleno svjetlo Hrvatske te da je Njemačka veoma nezadovoljna zato što Hrvatska koči srbijanske pregovore apsolutna je neistina i propaganda koja cilja na dezinformiranje javnosti, doznaje u petak Hina iz MVEP-a.

Europska komisija mogla bi blago modificirati zahtjeve Srbiji zbog hrvatske blokade otvaranja pregovaračkih poglavlja, ali diplomatski izvori tvrde kako je najveći problem u Zagrebu i da se samo čeka na zeleno svijetlo Hrvatske, objavio je Deutsche Welle na srpskom jeziku te ustvrdio kako u Njemačkoj postoji veliko nezadovoljstvo zato što Hrvatska koči srbijanske pregovore s EU-om.

“Medijski napis Deutsche Wellea apsolutna je neistina i nema veze sa stvarnim činjenicama”, doznaje Hina iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pozivajući se na diplomatske izvore i jedan interni dokument njemačkog ministarstva vanjskih poslova DW kaže da Nizozemska kao rotirajući predsjedatelj EU-om želi otvoriti pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom do kraja lipnja, te da taj stav jasno podupire i Njemačka.

Podsjećajući na tri hrvatska zahtjeva Srbiji, da ograniči nadležnost za ratne zločine na svoj teritorij i državljane, ispuni zahtjeve Haškog suda i utvrdi mehanizam prema kojem bi predstavnici hrvatske manjine imali zajamčeno mjesto u parlamentu, servis DW-a na srpskom jeziku navodi kako od ta tri zahtjeva Njemačka ima razumijevanja jedino za uvjet suradnje ICTY-em jer Srbija od početka 2015. ne provodi naloge za uhićenje.

Srpski DW tvrdi kako je Njemačka veoma nezadovoljna zato što Hrvatska koči srbijanske pregovore s EU te navodi da je hrvatski šef diplomacije Miro Kovač pozvan u Bundestag da objasni takvo stajalište.

“Riječ je o čistoj propagandi i špekulacijama u svrhu dezinformiranja javnosti”, rekao je za Hinu izvor iz MVEP-a govoreći o cjelini napisa DW-a.

DW kaže kako unatoč živoj diplomatskoj aktivnosti i potrazi Europske komisije za kompromisom i Zagreb i  Beograd ustraju na svojim pozicijama i ponavljaju da je “lopta u dvorištu” onih drugih te zaključuje kako će otvaranje poglavlja sačekati predsjedanje Slovačke koja ga preuzima od Nizozemske u drugoj polovici ove godine.

Komentiraj