Rezultati britanskog istraživanja pokazuju kako je ubojstvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka 2006. godine ‘navjerojatnije’ odobreno od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina. Litvinenko je preminuo u 43. godini u Lonodnu, nekoliko dana nakon što je otrovan radioaktivnim polonijem 210, a vjeruje se kako ga je u tijelo unio preko šalice čaja, piše BBC.

U izvješću, kojim su zadovoljni člamovi obitelji Litvinenka, stoji kako je vrlo vjerojatno da je Putin odobrio ubojstvo bivšeg špijuna nakon dugogodišnje svađe. Litvinenkova udovica Marina rekla je kako su riječi koje joj je suprug rekao na smrtnoj postelji, optužujući Putina za ubojstvo, sada dokazane na engleskom sudu. Pozvala je Veliku Britaniju da iz zemlje potjera sve ruske obavještajce, da uvede ekonomske sankcije i uvede zabranu putovanja za ruske državljane, uključujući Vladimira Putina.

Za ubojstvo Litvinenka optužena su dvojica Rusa – Andrei Lugovoi i Dmitrij Kovtun, a obojica niječu optužbe. U izvješću se navodi kako je dvojac vjerojatno djelovao po direktivi FSB-a. Obojica su tražena u Velikoj Britaniji, ali Rusija ih odbija izručiti.

Lugovoi je danas političar u Rusiji, a izvješće je komentirao riječima: “Očekivano, bez ikakvih iznenađenja. Rezultati istrage još jdnom potvrđuju antiruski položaj Londona i nemogućnost da se otkrije pravi razlog smrti Litvinenka”, prenosi njegove riječi ruska agencija Interfax.

Kao motivi za ubojstvo Litvinenka navode se njegova suradnja s britanskim obavještajnim službama, kritike prema FSB-u i Putinu te povezanost s drugim ruskim disidentima. Dodaje se kako je uporava polonija 210 snažan pokazatelj da je država upletena u ubojstvo, jer je on morao biti proizveden u nuklearnom reaktoru.

Komentiraj