Ljudstvo i naoružanje iz Rusije i dalje stiže na pobunjeni istok Ukrajine, objavio je UN u izvješću u srijedu i naveo da je u 20 mjeseci sukoba poginulo više od 9100 ljudi.

Ubojstva, mučenja i bezakonje još uvijek prevladavaju u spornoj regiji, navodi se u izvješću visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava.

Primirje iz kolovoza doveo je do znatnog smanjenja sukoba, pogotovo zbog povlačenja teškog naoružanja ukrajinske vojske i naoružanih skupina s bojišnice, navodi UN, ali upozorava na nova gomilanja snaga i opreme.

“I dalje se, međutim, dopremaju streljivo, naoružanje i borci iz Rusije na teritorij pod kontrolom naoružanih skupina, pa situacija ostaje zapaljiva”, piše u izvješću.

“Nastavlja se priljev stranih boraca, u nekim slučajevima umirovljenih vojnika iz Rusije, kao i doprema oružja”, rekao je Gianni Magazzeni, šef odjela za Amerike, Europu i središnju Aziju UN-ova ureda za ljudska prava.

Po novim podacima UN-a, više od 9000 osoba ubijeno je od početka sukoba na istoku Ukrajine u travnju 2014. Ukupan broj žrtava iznosi najmanje 9098 a ranjenih je 20.732, a taj broj uključuje civile, pripadnike oružanih snaga i pripadnike oružanih skupina.

Između 16. kolovoza i 15. studenoga, tijekom razdoblja koje izvješće pokriva, zabilježeno je 47 ubijenih civila te 131 ranjena osoba, kaže UN koji ističe da je “sukob u nekim dijelovima na istoku Ukrajine znatno oslabljena intenziteta”.

Uzroci najnovijih izgubljenih života su ostaci eksploziva iz rata i improvizirane eksplozivne naprave, piše u izvješću.

Komentiraj

FOTO:EPA/SERGEY VAGANOV
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.