14:26 – Makedonska policija sukobila se u petak sa stotinama migranata koji su pokušali probiti granicu u Gevgeliji i koristeći se suzavcem i šok bombama potisnula ih nazad na ničiju zemlju, javljaju agencije.

13:02 – Jedan migrant nožem je izbo policajca. Svjedoci kažu da je policajac ranjen kada je tim makedonske specijalne policije došao prekontrolirati dokumente.

Jedan migrant je naglo potegao nož i ubo policajca u trbuh, javlja makedonski portal Fokus.
Policajac je, kažu svjedoci, pao i trzao se na asfaltu u grčevima dok nije stigla prva pomoć. Ne zna se da li je policajac preživio, a o ovom događaju se očekuje priopćenje makedonskog MUP-a.
11:59 – Najmanje pet migranata ozlijeđeno je u petak kada su ih šok bombama i suzavcem makedonski policajci pokušali rastjerati na granici s Grčkom.

Makedonska policija opovrgla je te tvrdnje.

Više od 3000 izbjeglica, većinom Sirijaca pristiglih u Grčku, trenutno je blokirano na granici nakon što je makedonska vlada proglasila izvanredno stanje i pojačala policijsko prisustvo na granici radi sprečavanja priljeva migranata.

10:00 – Makedonska interventna policija suzavcem je u petak rastjerala tisuće imigranata koji su pokušali ući iz Grčke u Makedoniju.

  • Podsjetimo, Makedonija je u četvrtak proglasila izvanredno stanje i rasporedila je vojsku zbog izbjegličke krize u zemlji u koju pristiže veliki broj imigranata i izbjeglica koji se pokušavaju dokopati zapadne Europe tako da ih se nekoliko tisuća nalazi na ničijoj zemlji.

Reutersov reporter u gradu Gevgeliji na makedonskoj južnoj granici s Grčkom rekao je kako se čini da je dotok imigranta i izbjeglica, kojih je 1500 do 2000 dnevno, na željezničku postaju iznenada stao.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski rekao je za Reuters da “službeni granični prijelazi nisu zatvoreni”. Međutim, vlasti su najvjerojatnije krenule zatvarati ilegalne rute koje koriste imigranit i izbjeglice.

Kotevski je rekao da je proglašeno izvanredno stanje na sjevernim i južnim granicama te da će biti raspoređeni vojnici kako bi pomogli u rješavanju rastuće krize.

Reutersov reporter je ranije izvijestio da se više od tisuću imigranta i izbjeglica s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije, od kojih su većina Sirijici, nalazi u četvrtak na prašnjavoj ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije, jer im makedonska policija zbog dramatičnog meteža na kolodvoru u Gevgeliji ne dopušta ulazak u zemlju.

Manjim skupinama s granice ipak se periodično dopusti odlazak do željezničkog kolodvora u Gevgeliji, gdje ih već čeka dodatnih tisuću izbjeglica.

Makedonska vlada je u srijedu pozvala susjedne zemlje da im pošalju dodatne vagone. “Makedonska željeznica više ne uspijeva prevesti sve koji žele ići u zemlje EU-a”, rekao je direktor željeznice Nikola Kostov.

Agencija UN-a za izbjeglice, međutim, poziva vladu u Skoplju da učini više i dostojno smjesti izbjeglice koje stižu u stotinama na dnevnoj bazi.

Problem bi mogao postati još i veći s mogućim dolaskom tisuća migranata koje je grčka vlada brodovima evakuirala s otoka Kosa na kopno. Taj se brod, koji funkcionira kao plutajući prihvatni centar, u četvrtak očekuje u Solunu. Još se ne zna hoće li se izbjeglicama dopustiti da se iskrcaju, ali ako se to dogodi oni će gotovo sigurno krenuti prema Gevgeliji.

Jedino prihvatilište koje trenutačno funkcionira u tom gradiću na makedonsko-grčkoj granici jest ono pokraj mjesne policijske postaje. Kapacitet mu je samo 165 ljudi.

Komentiraj

FOTO:EPA/GEORGI LICOVSKI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.