Izraelski predsjednik Reuven Rivlin pozvao je u utorak sve zemlje da presele svoja veleposlanstva u Jeruzalem kao odgovor na odluku odbora UNESCO-a da usvoji rezoluciju u kojoj se kritizira Izrael.

“Jeruzalem je oduvijek bio središte židovskog svijeta”, rekao je Rivlin na događaju u povodu obilježavanja 69. Dana neovisnosti Izraela. “Vrijeme je da se prekine apsurd. Vrijeme je da se prizna Jeruzalem kao službeni glavni grad Države Izrael. De facto, ne samo de jure.”

Izrael odavno smatra Jeruzalem svojim glavnim gradom. No, budući da bi Palestinska samouprava htjela da istočni Jeruzalem bude glavni grad njezine buduće države, izbor Jeruzalema za sjedište veleposlanstva bio bi jasan znak potpore Izraelu. Zbog toga većina zemalja ima veleposlanstva u Tel Avivu.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Malki pozdravio je odluku UNESCO-a.

“Unatoč očajnim pokušajima izraelske vlade da potkopaju palestinske rezolucije u UNESCO-u, svijet je ipak glasao za naše rezolucije”, rekao je, u priopćenju koje je prenijela palestinska agencija Wafa.

Izvršni odbor UNESCO-a usvojio je u utorak rezoluciju u kojoj ocjenjuje da je izraelski suverenitet nad Jeruzalemom “ništavan” te kritizira iskapanja u istočnom Jeruzalemu i na dvije lokacije na Zapadnoj obali, kao i izraelsku blokadu pojasa Gaze.

Rezoluciju su podržale 22 zemlje. Protiv su bili SAD, Njemačka i Italija te još sedam zemalja, dok su 23 zemlje bile suzdržane, dok tri nisu uopće bile nazočne.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je zbog toga UNESCO, kazavši da pokušava zanijekati “povijesnu istinu” da nitko drugi ne smatra Jeruzalem toliko svetim kao židovski narod.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je riječ o “nepotrebnoj politizaciji UNESCO-a” i upozorilo da će rezolucija “naštetiti njegovu sve lošijem statusu i relevantnosti”.

Rezolucija, koju je predložilo nekoliko arapskih zemalja, blaža je od odluke UNESCO-a od prošle godine u kojoj se nekoliko lokacija spominje po njihovim islamskim nazivima, dok se izraelski termini uglavnom ignoriraju.

Komentiraj