Izraelska vojska je u subotu navečer priopćila da je prekinula blokadu palestinskog grada Kabatije, na okupiranoj Zapadnoj obali, odakle su bila trojica Palestinaca koji su u Jeruzalemu izveli smrtonosni napad.

“Nakon procjene stanja, odlučeno je prekinuti blokadu oko Kabatije”, rekla je za AFP vojna glasnogovornica.

Izraelska vojska je u četvrtak zatvorila pristup tome gradu s 15.000 stanovnika na sjeveru Zapadne obale, gdje je vodila veliku operaciju obilježenu sukobima sa stanovnicima.

Izraelska vojska je uhitila desetak ljudi, članova rodbine i poznanike trojice mladića od 19 i 20 godina koji su u srijedu ubili izraelsku graničarku i ranili njezinu kolegicu u istočnome Jeruzalemu, palestinskom dijelu grada koji je Izrael anektirao i okupirao.

Izraelske snage su u toj operaciji izmjerili kuće napadača – koji su ubijeni tijekom napada u srijedu – što inače čine prije nego ih sruše.

Val nasilja već četiri mjeseca potresa palestinski teritorij i Izrael.

U tom nasilju je od 1. listopada poginulo 165 Palestinaca, 26 Izraelaca, Amerikanac i Eritrejac, zabilježio je AFP. Većina ubijenih Palestinaca su izveli napade ili su osumnjičeni za to.

Komentiraj

FOTO:EPA/ABED AL HASHLAMOUN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.