Europska komisija u srijedu je usvojila nove smjernice za označavanje izraelskih proizvoda s okupiranih teritorija odnosno iz židovskih naselja, izvješćuje Reuters i dodaje da je za Bruxelles to potez tehničke naravi dok se izraelski diplomati pribojavaju da bi ta odluka mogla utjecati na mirovne pregovore s Palestincima.

Smjernice na kojima je EK radio tri godine nalažu da izraelski proizvođači moraju jasno označiti poljoprivredne proizvode i kozmetiku koja u EU stiže iz židovskih naselja na okupiranim područjima. Izraelski dužnosnici su unaprijed bili obavješteni o toj odluci, a neki su je odmah prozvali antisemitskom.

“To je tehnička, a ne politička mjera. Okupirano područje nije dio suverene države Izrael pa proizvodi ne mogu biti prodavani pod etiketom ‘proizvedeno u Izraelu'”, kazao je dužnosnik Komisije koji je želio ostati neimenovan.

EU ne priznaje izraelsku okupaciju Zapadne obale, Gaze, Istočnog Jeruzalema i Golanske visoravni, teritorija koje je Izrael prisvojio u Bliskoistočnom ratu 1967.

Izrael je odmah  reagirao i osudio odluku EU-a o etiketiranju izraelskih proizvoda sa spomenutih područja.

“Izrael osuđuje odluku Europske unije o označavanju izraelskih proizvoda s područja koja su pod izraelskom kontrolom od 1967.”, priopćio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon.

Komentiraj

FOTO:/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.