Izrael je u nedjelju potiho reagirao na američku prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dogovorenu dan ranije, tijekom posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu.

“Ovo je pitanje koje nas stvarno treba zabrinuti”, rekao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz uoči tjednog susreta kabineta. Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo američko-saudijski sporazum u svojim tradicionalnim obraćanjima javnosti.

Netanyahu je ranije izrazio želju poboljšati odnose s Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim državama kako bi pripremio put za mirovni sporazum s Palestincima, te stvorio frontu protiv iranskih nuklearnih ambicija.

Izrael je na oprezu zbog održavanja svoje vojne prednosti na bliskoistočnom području, a Steinitz je istaknuo kako želi čuti detalje dogovora između Rijada i Washingtona. Trump i njegovo izaslanstvo stići će u ponedjeljak u Izrael.

“Moramo osigurati i da stotine milijarda dolara vrijedno oružje koje ide Saudijskoj Arabiji ne ugrozi izraelsku kvalitativnu prednost jer je ta država i dalje neprijateljski nastrojena prema nama i s njom nemamo nikakve diplomatske odnose, a nitko ne zna što nosi budućnost”, naglasio je izraelski ministar.

Izrael je 1980-ih izražavao zabrinutost oko američke prodaje tada naprednih F-15 borbenih zrakoplova Saudijcima, no ta kraljevina nije nikad zaprijetila da će ih koristiti protiv njih.

Komentiraj

PREKOEPA/BAZ RATNER
Podijeli objavu
Prethodni članakNHL Nashville poveo protiv Anaheima
Sljedeći članakLa Bio Idea: Con amore e passione
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.