Više od tisuću izraelskih židova etiopskog podrijetla prosvjedovalo je u nedjelju u Jeruzalemu jer je vlada otkazala plan o spajanju obitelji što etiopski židovi osuđuju kao rasističku i diskriminatornu mjeru.

Izraelska vlada u studenome je izglasala plan koji omogućuje da se u Izrael useli oko 9100 etiopskih židova, falasha, ali 7. ožujka dužnosnik iz ureda premijera Benjamina Netanyahua obavijestio je zastupnike parlamenta da zbog nedostatnih proračunskih sredstava plan neće biti primijenjen.

Oko 2000 osoba sudjelovalo je u mimohodu koji je završio ispred Netanyahuova ureda, prema policiji i organizatorima.

“Prekinute patnje, rasizam i diskriminaciju”, skandirali su okupljeni od kojih su nekih isticali fotografije svojih članova obitelji u Etiopiji.

Antaihe Cheol (30), koji živi na sjeveru Izraela, rekao je da njegov otac i brat čekaju dulje od 20 godina da emigriraju.

“Može li si vlada dopustiti da nekom ruskom, europskom ili američkom židovu koji ima obitelj u Izraelu kaže kako nema novca da ih primi”, zapitao je Cheol.

Od odgovornih iz ureda premijera Netanyahua nije bilo moguće dobiti odgovor.

To je bio prvi prosvjed židova etiopskog podrijetla koji upozoravaju na rasizam i socijalne diskriminacije kojima su izloženi.

Etiopska židovska zajednica ima 135.500 osoba, od kojih je više od 50.000 rođenih u Izraelu. Potječu od zajednica koje su stoljećima bile odsječene od drugih židova, a vjerske vlasti Izraela kasno su priznale kao članove židovske vjere. Tim priznanjem pokrenuta su dva zračna mosta 1984. te 1991. što je omogućilo da u Izrael useli 80.000 Etiopljana koji su morali prekoračiti ogroman kuturni jaz kako bi se uključili u izraelsko društvo.

Ta zajednica ima poteškoća u integraciji u izraelsko društvo pri obrazovanju, stanovanju i zapošljavanju.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.