Izraelska mornarica u srijedu je presrela aktivistički brod koji je pokušao probiti dugogodišnju blokadu Pojasa Gaze, dodavši kako nije bilo incidenata, te da je brodica usmjerena prema obali.

Mornarica je priopćila kako su njezine snage “preusmjerile” jedrilicu kako bi spriječile “kršenje zakonite morske blokade” palestinske enklave.

To je učinjeno u skladu s vladinim direktivama, te nakon što su “potrošena” sva diplomatska sredstva, dodaje se.

Trinaest žena, uključujući i Mairead Maguire, dobitnicu Nobelove nagrade za mir iz 1976., plovilo je jedrilicom prema Pojasu Gaze kojim vlada Hamas.

Jedrilica Zayouna-Oliva u rujnu je krenula iz Barcelone, te je osim sjevernoirske aktivistice Maguire, prevozila žene različitih nacionalnosti.

Prozvana “Ženskim brodom za Gazu”, ova jedrilica dio je šire flote za slobodu koja se sastoji od propalestinskih plovila koja pokušavaju doći do Gaze i slomiti blokadu.

Jedna takva operacija završila je tragično kad su 2010. izraelski komandosi ubili 10 turskih aktivista.

Izrael i palestinski militanti iz Gaze od 2008. su vodili tri rata. Izrael je blokadu nad obalom Gaze uveo kako bi spriječio dostavu materijala koji se mogu iskoristiti u vojne svrhe u toj siromašnoj enklavi u kojoj živi 1,9 milijuna ljudi.

Komentiraj

FOTO: EPA/MOHAMMED SABER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.