Visoki izraelski dužnosnik izjavio je u nedjelju da su veze s Berlinom i dalje “dobre”, reagirajući na informacije o diplomatskoj napetosti s Njemačkom koju smatraju glavnim saveznikom Izraela u Europi.

“Veze Izraela i Njemačke su dobre i bit će takve i ubuduće”, izjavio je za AFP visoki izraelski dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Smjerao je na napis objavljen u njemačkom tjedniku Der Spiegel na temu “sve veće njemačke sumnje u izraelsko-njemačko prijateljstvo” o čemu su se u nedjelju raspisali gotovo svi izraelski mediji.

“U njemačkoj vladi sve više prevladava osjećaj da vlada Benjamina Netanyahua iskorištava naše prijateljstvo”, rekao je Rolf Muetzenich, ugledan zastupnik Socijaldemokratske stranke (SPD), a prenosi tjednik. SPD je član koalicije koju vodi kancelarka Angela Merkel.

Tjednik podsjeća da je Njemačka, unatoč Netanyahuovu protivljenju, u siječnju glasovala za rezoluciju Europske unije u kojoj se osuđuje nastavak izraelske kolonizacije na palestinskim područjima.

EU je 18. siječnja donio zaključke o bliskoistočnom mirovnom procesu u kojima je osudio kolonizaciju koja se “kosi s međunarodnim pravom” i kritizirao “uništavanje i konfisciranje, osobito projekata koje financira EU, te oduzimanje posjeda” Palestincima.

“Čini se da su te izjave pokušaji unutar Njemačke da se napadne Angelu Merkel zbog bliske suradnje s Netanyahuom”, dodao je izraelski dužnosnik.

Kršćansko-demokratsku uniju (CDU), konzervativnu stranku Angele Merkel, općenito smatraju naklonjenijom Izraelu od SPD-a.

Komentiraj