Alžirski parlament je u nedjelju prihvatio ustavnu reformu koju je predložio predsjednik Abdelaziz Bouteflika, na vlasti već 17 godina, i kojom se naznačuju obrisi sustava kada on ode s vlasti.

Pošto je smanjio utjecaj moćne tajne službe i postao svemoćan, Bouteflika je progurao i ove izmjene ustava koje su se prvi put spominjale 2011., u vrijeme Arapskog proljeća.

Glavna izmjena je ponovno uvođenje ograničenja predsjedničkih mandata na dva.

To je ograničenje ukinuo sam Bouteflika koji je izabran 1999. a trenutno služi četvrti mandat što je potaknulo sumnju da želi biti doživotni predsjednik. Ovom reformom se otklanja takva mogućnost.

Izmjenom ustava se usto zabranjuje Alžircima koji imaju dvostruko državljanstvo obnašanje visokih dužnosti u državnim službama, što je razbjesnilo francusko-alžirsku zajednicu koja po procjeni broji stotine tisuća ljudi.

Reforma koju je predložio predsjednik a kritizirala oporba, dobila je glas 499 zastupnika u parlamentu. Dva zastupnika su bila protiv, a šesnaest je bilo suzdržano, rekao je predsjednik Senata, Abdelkader Bensalah. Da bi se prihvatila, za reformu su morale glasati tri četvrtine od 462 zastupnika i 144 senatora.

U preambulu novog ustava uvedena je odredba o očuvanju “miroljubive politike i politike nacionalne pomirbe” koju je provodio Bouteflika kako bi zaustavio “nacionalnu tragediju”, što se odnosi na građanski rat 1990-ih u kojemu je izginulo 200.000 ljudi.

Organizacija Amnesty International ocjenjuje da ta odredba onemogućuje otkrivanje istine o toj tamnoj stranici alžirske povijesti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.