U nazočnosti kubanskog ministra vanjskih poslova kubanska je zastava u ponedjeljak podignuta na veleposlanstvu te zemlje u Washingtonu i tako je obilježena uspostava diplomatskih odnosa dviju zemalja nakon 56 godina neprijateljstva.

Zastava se od jutra vijori i na State Departmentu, između hrvatske i ciparske zastave, a tijekom poslijepodneva službeno se otvaraju veleposlanstva u Havani i Washingtonu.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez nazočio je podizanju kubanske zastave na zgradi kubanskoga veleposlanstva u Washingtonu, a zatim ga je u State Departmentu primio američki državni tajnik John Kerry. Rodriguez je prvi šef kubanske diplomacije u službenom posjetu Washingtonu od Kubanske revolucije 1959.

 

  • Zatopljenje odnosa počelo je 17. prosinca 2014. kad su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro potvrdili približavanje SAD-a i Kube nakon godina neprijateljstva.

 

Obama i Castro žele poslati u povijest 56 godina uzajamnog optuživanja kakvo je dominiralo američko-kubanskim odnosima otkako su pobunjenici Fidela Castra 1. siječnja 1959. zbacili vladu Fulgencia Batiste koju je SAD podupirao.

Nakon 18 mjeseci tajnih pregovora uz posredovanje pape Franje i Kanade, dvojica čelnika odvojeno su u prosincu objavila da planiraju normalizirati odnose i ponovno otvoriti veleposlanstva u glavnim gradovima, a sporazum je uključivao i razmjenu zatvorenika.

Iako se otvara i američko veleposlanstvo u Havani, američka će zastava biti podignuta tek kad u kolovozu Kerry dođe u posjet Kubi.

“Želimo da državni tajnik bude na tom važnom događaju”, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

Svi američko-kubanski problemi nisu riješeni, pa ni pitanje zaštite ljudskih prava, a očekuje se da će se napori prema potpunoj normalizaciji odnosa odvijati polako. Američki ekonomski embargo protiv Kube ostat će i dalje na snazi, a može ga ukinuti samo Kongres.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.