Vođa Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi nije ubijen u iračkom zračnom napadu na skup članova te sunitske ekstremističke skupine u kojemu je u nedjelju u Iraku ubijeno sedam njihovih čelnika, rekli su bolnički izvori, a IS je na Twitteru objavio da će čak i ako je njihov vođa mrtav, samoproglašeni ‘kalifat’ preživjeti.

Iračka vojska objavila je ranije službeno priopćenje u kojem je rekla da su meta dvaju odvojenih iračkih zračnih napada na zapadu Iraka u nedjelju bili skup vođa Islamske države i konvoj u kojemu je bio i al-Bagdadi.

Bilo je to još jedno od napotvrđenih izvješća o mogućoj smrti ili ozljedi al-Bagdadija koji je preživio godinu dana zračnih napada što ih u Iraku izvodi međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama.
Al-Bagdadi je proglasio kalifat na područjima koja je osvojio u Iraku i susjednoj Siriji, a sebe je proglasio kalifom.
Agencija Reuters prenosi da borac IS-a s kojim je razgovarala telefonski nije mogao potvrditi je li Bagdadi bio u konvoju, ali je ustvrdio da će se skupina boriti bez obzira na njegovu sudbinu.
“Čak i ako je on mučenik, to se neće odraziti na IS. Izgubit ćemo vođu, ali bit će tisuću Bagdadija”, rekao je i dodao “Svake minute rodi se jedan vođa Islamske države”.
Pristaše te skupine objavile su na Twitteru da će ‘kalifat’ preživjeti čak i ako je al-Bagdadi mrtav.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.