Varaždinski Gradski muzej otvorit će 28. listopada u palačama “Herzer” i “Sermage” novu veliku izložbu “Varaždin pod krunom Habsburgovaca”, jedan od najopsežnijh projekata kojim će taj muzej proslaviti 90. obljetnicu.

 Izložba obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburga i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkoga, ekonomskog i kulturnog života, što je ostavilo trajni trag na taj grad i njegove stanovnike.

“Cijela ova regija odiše ostavštinom Habsburgovaca. Oni su na najbolji mogući način oblikovali Varaždin ovakvim kakav jest, postavili temelj građanskom društvu”, rekao je u ponedjeljak varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare u palači “Herzer”.

Nova izložba, rekla je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, dokazuje da je muzej prebogat materijalima. “Od 16. stoljeća Varaždin je jedan od najljepših i najvećih gradova u Hrvatskoj, a u njemu je još prisutan duh koji su u političkome, društvenome i kulturnom životu ostavili članovi te vladarske kuće. Taj duh u Varaždinu još živi i ovom izložbom želimo pokazati mladim generacijama taj kontinuitet”, rekla je Dučakijević i najavila da će postav izložbe biti multimedijalan, što je novost u varaždinskome muzeju.

Izložba, koja se moći razgledati do 2. listopada 2016., kroz 12 tematskih cjelina i na 350 raznorodnih izložaka prikazuje djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg/Habsburg-Lotringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskom području.

Posebno se ističu cjeline posvećene Cesarskoj i kraljevskoj građanskoj četi, kraljevskim posjetima Varaždinu, lovu na varaždinskom području te Varaždinu i Habsburgovcima nakon raspada zajedničke države.

Posjetitelji izložbe moći će razgledati arhivske dokumente, oružje, medalje, ordenje, značke, novac, nakit, fotografije, novine, slike, grafike, porculan, staklo, tekstil, vladarske darove, zastave, knjige, streljačke mete i odjevne predmete.

Osim građe iz fundusa varaždinskoga Gradskog muzeja, za izložbu su posuđeni i predmeti iz Hrvatskoga povijesnog muzeja u Zagrebu, Hrvatskoga državnog arhiva, Državnog arhiva u Varaždinu, Muzeja “Dvor Trakošćan” i varaždinskog uršulinskog samostana te predmeti iz nekoliko privatnih zbirki.

S obzirom na mnogobrojne izloške, izložba je postavljena u dvije zgrade varaždinskoga Gradskog muzeja pa je u palači “Sermage” predstavljeno razdoblje do 19. stoljeća, a u palači “Herzer” razdoblje od 19. stoljeća.

Autorice koncepcije izložbe su muzejske savjetnice u tome muzeju Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević. Izložbu prati opsežni katalog, a najavljeni su mnogi popratni sadržaji, među kojima i okrugli stol pod nazivom “Varaždin i Habsburzi”, koji u povodu 200. godišnjice završetka Bečkoga kongresa taj muzej organizira 30. listopada u suradnji sa Zavodom za znanstveni rad HAZU u Varaždinu.

Ravnatelj varaždinskoga Gradskog muzeja Miran Bojanić Morandini istaknuo je na današnjoj konferenciji da je izložbi toga muzeja “Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području” dodijeljena godišnja nagrada Hrvatskoga muzejskog društva za najbolju izložbu u 2014. godini.

Izložbu, kojom je obilježena 100. godišnjica početka 1. svjetskog rata, Varaždinci i njihovi gosti mogli su pogledati od 18. lipnja do 23. studenoga prošle godine, a dio je gostovao u Ludbregu.

Morandini tu nagradu smatra najljepšim darom za 90. rođendan varaždinskoga Gradskog muzeja 16. studenoga. “Ova nagrada u iznimno velikoj konkurenciji 32 projekta nacionalnih, regionalnih i lokalnih muzeja najljepši je poklon. Izložba je sadržajnošću i brojnim popratnim programima pobudila velik interes publike”, rekao je Bojanić Morandini i dodao da je se taj muzej dijelom svojega bogatog fundusa uoči slavljeničke godine predstavio i publici u Beču, Budimpešti i Bratislavi učinivši tako i “međunarodni iskorak”.

Autorica nagrađene izložbe, muzejska savjetnica Spomenka Težak rekla je kako je na početku bila namjera uključiti druge institucije te građane Varaždina i varaždinskog područja kako bi izložbu približili cjelokupnoj javnosti.

“Uveli smo običaj da lokalna zajednica sudjeluje u pripremi naših izložaba. Ova koncepcija bila je različita pa smo pokazali ulogu malog čovjeka, Varaždinca koji je 1914. išao u rat”, rekla je Težak. Istaknula je da je “poseban iskorak bila likovna koncepcija dvojice mladih suradnika Andrije Večenaja i Mihovila Vargovića pa je izložba bila prepoznatljiva i po tome, primjerice po rovu s ratišta koji je bio napravljen u podrum palače ‘Herzer'”.

Djelatnicima Gradskog muzeja na nagradi je čestitao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. “Mislim da je sezona 2014./2015. jedna od najboljih sezona GMV-a s izložbom o 1. svjetskom ratu, dvije izložbe umjetnina varaždinskih kolekcionara Vladimira Malogorskog i Davora Vugrica pa do nove izložbe o Habsburgovcima. Ova nagrada to samo potvrđuje”, ocijenio je Habuš.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.