Na izložbi “Zagrebačka škola”, koja se otvara se 3. veljače u Galeriji CD Cankarjevog doma u Ljubljani, hrvatski umjetnik Zlatan Vrkljan predstavlja se s petnaest slika velikih dimenzija nastalih u protekle dvije godine za ljubljansku izložbu.

Riječ je o teškom, uglavnom tamnom slikarstvu s moćnim umjetničkim akcentima, a autor se u svom zrelom razdoblju vraća nekima od ishodišta iz studijskih godina koje prenosi u sadašnje vrijeme nenaklonjeno slikarstvu, ističe se u najavi izložbe u Cankarjevom domu.

Vrkljanova izložba organizira se u okviru međunarodne i međuinstucionalne  suradnje Cankarjevog doma i zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

U prigodi otvorenja izložbe autora će predstaviti akademik Tonko Maroević, hrvatski povjesničar umjetnosti i književnik te  dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Po Maroevićevim riječima, za Vrkljanov odnos prema tradiciji slikarstva može se reći da je dinamičan i složen, te da poštuje iskustva vizualnih i mentalnih smjernica i slobodno se kreće u rasponu između znakova i struktura.

“Vrkljan doista vjeruje da je slikarstvo stvorilo specifičan jezik, sa svojom morfologijom i sintakstom, tako da s poznavanjem i prihvaćanjem dobivenih zakonitosti možemo napraviti korak ustranu, prekršiti sva nam znana pravila i doseći neophodan odmak od već viđenoga i drugdje napravljenog”, ustvrdio je Maroević u predgovoru kataloga.

 

  • Izložbu u Ljubljani Maroević vidi kao posljedicu umjetnikove potrebe za širim izražajnim registrom, raznovrsnijom paletom motiva i nešto bogatijeg, barem raznovrsnijeg raspona.

 

“Osim toga želio je pokazati svoju suverenost u velikim, gotovo monumentalnim formatima koji nisu ništa manje spretno izvedenih od manjih”, ocijenio je.

Zlatan Vrkljan (1955., Zagreb)  diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1979. u klasi prof. Šime Perića. Bio je suradnik Majstorske radionice Akademije znanosti i umjetnosti, pod vodstvom Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Sudjelovao je na 65 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, među kojima je i Venecijansko biennale 1999. godine. Od 1987. do 19914. radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je danas izvanredni profesor. Taj nagrađivani umjetnika je od 2014. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Njegova izložba u Ljubljani će biti otvorena do 20. ožujka.

Komentiraj

FOTO:HINA / Luka Mjeda / Muzej za umjetnost i obrt
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.