Središnji događaj obilježavanja 150. godišnjice izuma torpeda u Rijeci bit će izložba u depou Muzeja grada Rijeke na Žabici koju organiziraju taj muzej i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja, najavio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar na kolegiju gradonačelnika.

 Izložba će biti priređena sredinom godine, a predstavit će se nekoliko cijelih torpeda, instrumenti za ispitivanje torpeda, njihovi dijelovi i motori, lansirne cijevi i maketa lansirne stanice, koja je u bivšoj riječkoj tvornici gdje se proizvodio torpedo.
 Depo u kojem se postavlja izložba u negdašnjem je željezničkom skladištu u blizini autobusnog kolodvora.
 Osim toga, 150. obljetnica izuma torpeda obilježit će se i drugim izložbama i tribinama u suradnji grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, muzeja i drugih ustanova i organizacija koje se bave zaštitom baštine. Tako će se ojačati program suradnje i zajedničkog djelovanja riječkih muzeja ‘Muzeji zajedno’, neovisno o tome je li im osnivač grad ili županija, te približiti kulturno-industrijska baština građanima i proširiti turistička ponuda, rekao je Šarar.
 Na kolegiju je odlučeno i da se 2016. godina nastavlja program sufinanciranja projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi iznad državnog standarda s 2,5 milijuna kuna. Time se, kako je rečeno, unapređuje kvaliteta života i zaštita zdravlja Riječana, a gradska uprava godinama sudjeluje u takvom sufinanciranju iako nema zakonske obveze.
 Odlučeno je i da se nastave sufinancirati programi riječkoga Gradskog društva Crvenog križa s 2,4 milijuna kuna, od čega je 2,2 milijuna namijenjeno Pučkoj kuhinji.

Komentiraj

FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.