U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena je velika izložba novih radova Zoltana Novaka, jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara srednje generacije, izvanrednog profesora slikarstva na zagrebačkoj ALU i dobitnika brojnih nagrada za slikarstvo, među kojima i godišnje nagrade “Vladimir Nazor” za izložbu 2010.

Osmišljena posebno za prostor Umjetničkog paviljona, izložba “Kontrola iluzije” upućivala je već u najavama na to da će se ovaj egzistencijalno angažiran slikar nastaviti analitički baviti temom društvene zbilje, suvremenog društva i pojedinca zarobljenog u sustav društvenih pravila, ali nitko nije mogao očekivati da će ponuditi tako dramatičnu, kritičku i uvjerljivu viziju suvremenog apokaliptičnog društva koje tehnologijom zarobljava slobodu pojedinca.

Više pročitajte u novom broju Nacionala…

Komentiraj

FOTO:Goran Vranić
PODIJELI
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.