Izložba “Glumice” Kate Barry, na kojoj je predstavljeno 25 fotografskih portreta glumica, ponajviše francuskih filmskih zvijezda, održava se ovog ljeta u tri hrvatska grada – u Motovunu, Zagrebu i Vukovaru, u sklopu festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous.

Pred objetkivom prerano preminule fotografkinje Kate Barry (1967.-2013.) svoju ljepotu i posebnost otkrile su, među ostalima, Catherine Deneuve, Monica Bellucci, Laetitia Casta, Sofia Coppola, Sophie Marceau, Isabelle Adjani, Audrey Tautou, Vanessa Paradis i Beatrice Dalle.

“Izložba donosi portrete velike ljepote, neuhvatljive, tihe i melankolične atmosfere, u kojima se stapaju ozbiljnost i preciznost kompozicije te pažljivo režiranje tijela i dekora”, ističe se u najavi izložbe koja će do 29. srpnja biti postavljena u hotelu Kaštel, u okviru Motovun Film Festivala.

“Kate Barry, čiji su roditelji glumica i pjevačica Jane Birkin i skladatelj John Barry, savršeno je znala uhvatiti ono najosobnije u svakoj od glumica, nevidljivo na fotografijama iz medija, kako bi postigla suptilan izraz duboke intimnosti, bilo stvarne ili imaginarne”, dodaje se.

 

  • Nakon Istre, izložba se 31. srpnja otvara u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu, gdje se može razgledati do 23. kolovoza. Potom odlazi u Hrvatski Dom Vukovar, gdje će biti otvorena od 25. kolovoza do 14. rujna, u sklopu Vukovar Film Festivala.

 

Izložba je rezultat suradnje Francuskog instituta i Romana de Kermadeca, sina umjetnice, a postavljena je pod kustoskim vodstvom fotografkinje i novinarke Aline Arlettaz.

U sklopu Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, od svibnja do rujna održava se više od 150 događanja u 22 grada, kojima se predstavlja francuska kultura, te gospodarstvo, moda, sport, gastronomija, turizam, znanost.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.