Svakom tko nije zaposlen u kompaniji Apple, prva asocijacija na tu kompaniju vjerojatno je i dalje pokojni osnivač Steve Jobs. Ipak, prema posljednjim najavama, proizvodima i strategijama te tvrtke, Apple se udaljava od Jobsove ideologije i načina razmišljanja.

Apple je u srijedu predstavio novi stylus naziva Apple Pencil zajedno sa 12,9-inčnim tabletom (iPad Pro), iako je Jobs u govoru 2007. na predstavljanju Multi Touch tehnologije izrazio građenje prema upotrebi stylusa.

“Tko želi stylus?!”, rekao je on. “Morate ih uzimati, spremati, pa ih onda izgubite… Bljak! Nitko ne želi stylus”, rekao je tada.

Tim Cook, koji je od Jobsa preuzeo ulogu izvršnog direktora, oduvijek je imao drugačije mišljenje u odnosu na pokojnog osnivača. Njegova odluka da iPhone 6 i 6 Plus budu veći od četiri inča, što je maksimalna dijagonala koju bi odobrio Steve Jobs, pokazala se kao odlična, budući da je tromjesečje nakon predstavljanja tih modela bilo najprofitabilnije u povijesti te kompanije.

Drugi primjer odstupanja od Jobsove zamisli je predstavljanje Apple TV-a. Steve je oduvijek bio protiv toga da Microsoft i Apple prave bilo kakve streaming servise. Ni Apple Watch mu vjerojatno ne bi bio po volji, a to je uređaj koji je u potpunosti dizajniran pod Cookovim vodstvom.

Predstavljanje iPad mini-a od 7,9 inča 2012. još jedan je primjer ključnog pomicanja poslovanja tehnološkog giganta.

Zanimljivo je kako su rezultati takvog odstupanja dali odlične rezultate, pa su dionice Applea skočile s 54 na 110 dolara od Jobsove smrti, a udjel iPhonea na tržištu mobilnih telefona vrtoglavo je porastao na svjetskom nivou.

Zanimljivo je kako je sam Cook na komemoraciji Steveu Jobsu 2011. rekao kako mu je pokojni osnivač rekao da se nikad ne pita “Što bi Jobs napravio”.

“Napravi ono što je ispravno”, rekao je on. “Vrijeme je za sve nas da se prestanemo pitati ‘Što bi Jobs napravio?’”.

Komentiraj