POPIS RADNIH SATI VOZAČA ALANA ROŽIĆA, angažiranog u USKOK-u, otkriva da je samo u prosincu skupio 130 prekovremenih sati, odnosno da je dnevno radio najmanje 13 sati, iako u prosincu nije radio punih deset dana dok je bio na godišnjem odmoru

Nacional je dobio uvid u dokumente koji bude i više nego ozbiljnu sumnju da se u samom srcu Državnog odvjetništva, u USKOK-u, već dulje izigrava zakon i falsificiraju neki službeni
dokumenti. Sumnjiv je popis radnih sati koje je u prosincu 2017. odradio Alan Rožić, zaposlen kao vozač u USKOK-u. Taj popis otkriva da je Rožić u prosincu 2017. ukupno radio 249 radnih sati, od čega je 130 bilo prekovremenih.

Više pročitajte u digitalnom izdanju Nacionala…

REAKCIJA ‘Vozaču ravnateljice USKOK-a plaćeni su prekovremeni sati koje je on zbog potreba posla i obavio’

Poštovani,

U tjedniku Nacional od 13.veljače 2018., na stranicama 28. – 31., objavljen je tekst pod naslovom „Izigravanje zakona u samom srcu Državnog odvjetništva“, u kojem je problematizirana isplata naknade za prekovremeni rad vozača ravnateljice USKOK-a.

U tekstu se konstatira da se u USKOK-u već dulje falsificiraju neki službeni dokumenti, navode se prekovremeni sati koji su u određenom periodu isplaćeni vozaču ravnateljice te se navodi kako je „teško povjerovati da se radi o istinitom prikazivanju određenih radnih sati „ objašnjavajući to s hipotetskim mogućnostima sudioništva ravnateljice u manipulacijama ili njenom suodgovornošću za nemar.

Radi točnog informiranja javnosti tražimo da objavite odgovor na objavljenu informaciju sukladno odredbi članka 56. Zakona o medijima. Navodi o bilo kakvom netočnom prikazivanju broja prekovremenih radnih sati vozača ravnateljice USKOK-a, koji je kao pravosudni policajac raspoređen na rad u Uredu kao vozač-pratitelj ravnateljice, ne odgovaraju istini. Ravnateljica USKOK-a je svojim potpisom potvrdila ono što je stvarno određeno, odnosno da je svaki prekovremeni sat za koji mu je isplaćena naknada uistinu određen. Dakle, ne radi se o izostanku kontrole radnih sati, odnosno nemaru, niti se radi o bilo kakvoj vrsti manipulacije ili falsifikata kao što se to insinuira u tekstu.

Osim toga, problem velikog broja prekovremenih sati vozača USKOK-a i DORH-a nije od jučer, i to u Uredu posebno vozača-pratitelja ravnateljice USKOK-a, kao štićenice osobe III kategorije. Naime, s obzirom da se radi o specifičnoj vrsti posla koji obuhvaća tjelesnu pratnju i zaštitu dužnosnika, a da za djelatnike USKOK-a uobičajeno radno vrijeme od 8,00 do 16,00 sati u pravilu ne postoji, te da priroda posla kojom se bave ravnateljica i zamjenici ravnateljice u pravilu iziskuje prekovremeni rad, prekovremeni sat vozača-pratitelja ravnateljice USKOK-a odgovaraju satima ravnateljice. Uostalom, u samom se tekstu citira jedan od sugovornika koji je naveo da su vozači državnih dužnosnika „osuđeni“ pratiti njihov ritam aktivnost, koji je često nepravilan i nepredvidiv te su stoga moguće situacije u kojima vrijeme provedeno na radu i za volanom traje onoliko koliko toga dana traju aktivnosti nekog dužnosnika.

Da se radi o problemu koji postoji unatrag više godina ukazuje i mišljenje Ministarstva pravosuđa od 26. listopada 2011., koje je dano na traženje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske o mogućnosti isplate uvećane osnovne plaće na ime prekovremenog rada koji traje više od 32 sata mjesečno, odnosno 180 sati godišnje.

Naime, u tom se mišljenju navodi „kako bi se svi poslovi iz djelokruga državnog odvjetništva mogli obaviti u zakonom određenim rokovima, a kad nema dovoljno djelatnika za obavljanje poslova u redovnom radnom vremenu, djelatnici koji po nalogu čelnika državnog odvjetništva pristanu na prekovremeni rad koji može trajati i duže od 32 sata mjesečno odnosno više od 180 sati godišnje, imaju pravo da im se ti prekovremeni sati isplate“.

Dakle, vozaču-pratitelju ravnateljice USKOK-a plaćeni su prekovremeni sati koje je on po nalogu ravnateljice, zbog potrebe posla, obavio.

S poštovanjem, Vuk Đuričić, glasnogovornik USKOK-a

Komentiraj

FOTO:Pixsell
PODIJELI
Sandra Carić Herceg, rođena 1963. godine u Zagrebu, dugogodišnji novinar sa profesionalnim iskustvom u dnevnim i tjednim listovima, novinskim agencijama i na portalima. Kao novinar radila u Slobodnoj Dalmaciji, surađivala u nekadašnjem tjedniku Nedjeljna Dalmacija, te kao dopisnik iz Hrvatske izvještavala za nezavisnu novinsku agenciju Beta (Srbija). Radila kao novinar na portalu Index, te kao glavni urednik web stranice Nautica Portal. Uže područje interesa: energetika.