Više od 400.000 sirijske djece izbjeglica u Turskoj ne ide u škole zbog nepoznavanja turskog jezika i zbog nedostatka sredstava, što pridonosi povećanju migracija prema Europi, objavio je Human Rights Watch (HRW).

U izvješću od 61 stranice objavljenom u ponedjeljak, nevladina organizacija zahtijeva od turske vlade i njezinih međunarodnih partnera da hitno poduzmu napore za poboljšanje stope školovanja sirijske djece.

“Ne pružiti obrazovanje sirijskoj djeci izlaže čitavu generaciju velikoj opasnosti”, ocijenila je jedna od autorica izvješća Stephanie Gee.

“Bez prave nade u bolju budućnost, očajne sirijske izbjeglice mogle bi odlučiti da riskiraju život i vrate se u Siriju ili krenu u opasan egzodus prema Europi”, dodala je ona u priopćenju HRW-a.

U skladu sa svojom politikom “otvorenih vrata”, Turska je službeno ugostila od 2011. oko 2,2 milijuna Sirijaca koji su pobjegli od rata u svojoj zemlji. Samo 250.000 ih živi u kampovima, drugi su se odlučili nastaniti u gradovima gdje većina živi u velikom siromaštvu.

Po brojkama turske vlade, 212.000 od 708.000 Sirijaca u školskoj dobi upisano je u turski javni obrazovni sustav 2014.-15.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.