Samo šest tjedana nakon izbora, pala je manjinska vlada portugalskog premijera Pedra Passosa Coelha pošto joj je u utorak izglasovano nepovjerenje.

Passos Coelhova vlada uspjela je dobiti samo 123 od ukupno 230 glasova na izjašnjavanju o prijedlogu Socijalističke stranke.

Socijalisti, marksistički Lijevi blok, komunistička partija i zeleni izglasovali su nepovjerenje Passos Coelhovoj vladi desnog centra i njegovu novome paketu ekonomskih mjera.
Lijevo orijentirane stranke osvojile su većinu zastupničkih mjesta na izborima održanim 4. listopada, no tada još nisu službeno oformile koaliciju. Nakon toga su se uspjele složiti oko zajedničkog programa te su odbile Passos Coelhov plan, što znači da će aktualni premijer morati podnijeti ostavku.
Promjenu vlade morat će odobriti portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silvo, koji će najprije saslušati prijedloge stranačkih čelnika. Dotad Passos Coelho ostaje na vlasti.
EU i Međunarodni monetarni fond 2011. su spasili Portugal od bankrota paketom pomoći u iznosu od 78 milijarda eura.
Passos Coelhova koalicija koja je potom uvela niz mjera štednje i reforme kako bi zemlja prevladala gospodarsku krizu izgubila je apsolutnu većinu u parlamentu na prošlomjesečnim izborima.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.