Predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata (NHS) Krešimir Sever na izbornom saboru te sindikalne središnjice, održanom u petak pod sloganom “.. jer u svijetu brojeva ljudi ne smiju biti brojevi”, istaknuo je da treba započeti preobražaj hrvatskih sindikata za novo vrijeme i digitalno doba, te ojačati zajedništvo i suspregnuti međusobna konkurentska nadmetanja i želju za prestižom.

 “Ako to ne prepoznamo, bit će kao da nismo ni postojali niti radili častan posao služenja interesima radnika i društva u cjelini za što su nam radnici dali povjerenje”, poručio je Sever pred dvjestotinjak izaslanika na sindikalnom saboru.
Pozvao je i druge sindikate da im se u tome priključe jer imaju zajedničku odgovornost, te naglasio kako drugog izbora nemaju pa ne smiju propustiti tu prigodu, jer druge, za popravak, neće biti.
Sever se kritički osvrnuo na poteze aktualne Vlade, ustvrdivši da je pogrešnom ekonomskom politikom produbila krizu, pri čemu se smanjio broj zaposlenih i povećala nezaposlenost. Izmjenama Zakona o radu smanjila su se radnička prava, a istodobno nisu povećana ulaganja niti je zemlja izašla iz krize, tvrdi Sever.
Radnik je rastrzan između pohlepnih i nezasitnih vlasnika tvrtki i političara, od njega se traži i očekuje da radi koliko god poslodavcu treba i da potpuno zanemari privatni život. Radniku se povećava nesigurnost, rizici, umor, stresovi i strahovi te narušava zdravlje. “Radnik postaje i ostaje dostupan poslodavcu u svako doba dana i noći i na svakom mjestu, i umanjuje mu se prilika za stvaranje obitelji”, rekao je Sever.
Upozorivši kako dosadašnjim postignućima za radnike u dobu digitalne ekonomije prijeti da budu ozbiljno narušena, Sever je naglasio kako je to prigoda za sindikate da se vlastitim reorganiziranjem nametnu kako nezaobilazni dionici nužnih promjena u pravcu  suprotnom od onoga koji je doveo do krize.
Organizirani i ujedinjeni sindikati preostali su kao jedini dovoljno snažni činitelji za učinkovit otpor interesima i pohlepi  kapitala i stalnim napadima na radnička, socijalna i ljudska prava. Zato sindikati trebaju ojačati svoj društveni utjecaj na lokalnim i globalnim razinama i postati društveni činitelj bez kojeg se ne može.
To ne znači da moraju ući u politiku već moraju postati takvi da ih poslodavačke i političke elite ne mogu ignorirati ni zaobilaziti, već ih uključivati kao ravnopravne sudionike i sukreatore na svim razinama, naglasio je Sever.
U uvodnom dijelu sindikalnog sabora prikazan je film o dostignućima robotike koja će u perspektivi sve više zamjenjivati ljudski rad, u kojem će biti sve manje humanosti, socijalnog dijaloga i radničkih prava.
Na saboru će se provesti izbori za predsjednika NHS-a i članove Nadzornog odbora, Statutarne komisije te Suda časti NHS-a, kao i predstavljanje i usvajanje programskih smjernica za iduće razdoblje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.