Vladajuća Stranka narodne akcije (PAP) premoćno je pobijedila na općim izborima održanima u petak u Singapuru osvojivši gotovo sva mjesta u parlamentu.

PAP, koji vlada Singapurom od stjecanja neovisnosti 1959. godine, osvojio je 69,86 posto glasova birača, gotovo deset posto više nego na prethodnim izborima 2011. kad je s 60,1 posto ostvario svoj najgori rezultat u povijesti.

Stranka premijera Lee Hsiena Loonga imat će u novom sazivu 87 od ukupno 89 mjesta u parlamentu. “Hvala vam što ste nam omogućila da vam i dalje služimo, svim svojim srcem. Počašćeni smo vašom vjerom u nas, počašćeni smo vašom vjerom (u premijera Leeja), i cijeli tim PAP-a koji će odvesti Singapur u bolju budućnost”, rekao je zamjenik premijera Tharman Shanmugaratnam.

Kandidat oporbene Radničke stranke Lee Li Lian kazao je da “poštuje odluku birača”. “Ima mnogo faktora koje moramo analizirati nakon ovog poraza”, dodao je Lee.

PAP vlada u jednodomnoj skupštini od 1959. godine kad je ostvarena neovisnost od Velike Britanije. Ta stranka, koju je osnovao otac sadašnjeg premijera i utemeljitelj modernog Singapura Lee Kuan Yew, tijesno je povezana s gospodarskim, političkim i društvenim razvojem tog grada-države od 5,4 milijuna stanovnika koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji.

Komentiraj

FOTO:FaJ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.