Reformatorski i umjereni kandidati ostvarili su dobar rezultat u drugom krugu parlamentarnih izbora u petak u Iranu, prema djelomičnim rezultatima objavljenima u subotu, te bi trebali imati veliki utjecaj u parlamentu i biti podrška politici otvaranja predsjednika Hasana Rohanija.

Po još neslužbenim djelomičnim rezultatima objavljenima u medijima u Teheranu, uključujući konzervativne medije, lista “Nada” reformatora i umjerenih osvojila je najmanje trideset od 68 mjesta za koja se glasovalo u petak, od ukupno 290 koliko ih ima u parlamentu. Službeni rezultati trebali bi biti objavljeni kasnije.

Drugi krug je održan u 21 pokrajini i 55 okruga u zemlji, primjerice u velikim gradovima poput Tabriza, Širaza ili Ahvaza. U prvom krugu izabran je 221 zastupnik, od kojih 103 konzervativaca i 95 reformatora i umjerenih, kao i 14 nezavisnih kandidata čija politička tendencija nije jasno određena. Reformistički kandidati posebno su dobar rezultat postigli u glavnom gradu Teheranu gdje su osvojili svih 30 mjesta.

To je prvi put od 2004. da skupštinom neće dominirati konzervativci te da će dvije velike iranske političke struje biti zastupljene otprilike u jednakoj mjeri.

Godinu dana prije predsjedničkih izbora na kojima bi se Hasan Rohani trebao kandidirati za drugi i posljednji četverogodišnji mandat, ti rezultati predstavljaju osobnu pobjedu predsjednika koji je od 2013. vodio politiku približavanja s inozemstvom. Kulminirala je sklapanjem, u srpnju 2015., povijesnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu s velikim silama.

Komentiraj