Uoči parlamentarnih izbora u Grčkoj, koji se trebaju održati u nedjelju, 20. rujna, lideri dviju najjačih političkih stranaka Aleksis Cipras i Vangelis Meimarakis odbacili su mogućnost stvaranja velike koalicije.

U posljednjoj televizijskoj debati, održanoj u ponedjeljak navečer, vođa ljevičarske Syrize Aleksis Cipras i lider konzervativne Nove demokracije Vangelis Meimarakis ustvrdili su da su razlike među njima prevelike, te da nema nade za formiranje vlade koju bi činili predstavnici obje stranke.

Prema anketi koju je objavila grčka televizijska postaja “ANT1 TV” uooči debate, Syriza i Nova demokracija vode “mrtvu utrku”, obje stranke dobijaju po 31,6 posto glasova. Zbog toga je veliko pitanje hoće li itko nakon izvanrednih izbora moći dogovoriti parlamentarnu većinu i sastaviti novu vladu.

“Ne mogu vas zamisliti kao premijera ili zamjenika premijera. Vi ste donijeli katastrofu i na izlaznim ste vratima”, poručio je Meimarakis čelniku Syrize Ciprasu.

Cipras mu je odgovorio da Nova demokracija predstavlja stari politički sustav koji je ogrezao u korupciji. “Razlike između nas su tako velike da nema nikakvih mogućnosti za suradnju”, istaknuo je Cipras.

Obojica se jedino slažu oko toga da treba poštivati sporazum koji je postignut sa međunarodnim kreditorima, ali se razlikuju kad je u pitanju kako ispuniti njihove zahjtjeve.

Na izborima u siječnju Syriza je pobijedila sa 36,3 posto glasova i to zahvaljujući obećanju da će ukinuti omražene mjere štednje, te je formirala vladu. No, pregovori Ciprasove vlade sa čelnicima eurozone i međunarodnim kreditorima ušli su u “slijepu ulicu”, stanje u Grčkoj se pogoršalo i državi je prijetio bankrot, a građani su u redovima čekali pred bankomatima da bi mogli podići ograničeni iznos eura. Na kraju je Cipras popustio i potpisao je sporazum koji predviđa teške reforme i daljnju štednju u zamjenu za 86 milijardi eura pomoći Grčkoj. Tom sporazumu usprotivio se značajan broj parlamentarnih zastupnika Syrize, ali  je on u parlamentu prihvaćen zahvaljući podršci Nove demokracije.
Uvidjevši kako više nema podršku značajnog dijela Syrize, premijer Aleksis Cipras podnio je ostavku u kolovozu, te su raspisani prijevremeni parlamentarni izbori za 20. rujna.

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.