Zarko Basic/PIXSELL

Predsjednica udruge “Zviždač” Vesna Balenović pozvala je u ponedjeljak glasače da na parlamentarnim izborima šansu daju neiskvarenim pojedincima koji su se svojim radom za opće dobro pokazali kao iskreni i pošteni borci za pravdu i koji će svojim entuzijazmom, vjerom i novom energijom znati i htjeti promijeniti Sabor.

Udruga “Zviždač” od političkih stranaka zahtijeva da se zauzmu za donošenje zakona o zaštiti zviždača i da zaustave njihov daljnji progon, ističe među ostalim u priopćenju Balenović, koja od njih očekuje da u svojim programima na visoko mjesto istaknu borbu protiv kriminala i korupcije svim raspoloživim sredstvima i instrumentima kojima državni ustroj rapolaže te da se iskreno i dosljedno zauzimaju za zaštitu ljudskih i radnih prava, građanskih i medijskih sloboda te protiv diskrimnacije, nepotizma i klijentelizma.

  • Balenović poziva građane da svoj glas daju stranci s takvim programom, dodajući da parlamentarne stranke na svoje liste nisu istaknule nijednog zviždača i da neke sa svojim vođama imaju ozbiljnih problema sa zakonom. Također poziva birače da temeljito pročitaju imena na glasačkim listićima.

“Kad će Hrvatski sabor donijeti sličnu odluku o prekidu progona hrvatskih zviždača kako što je to učinio Europski prarlament u slučaju najpoznatijega svjetskog zviždača Edwarda Snowdena i hoće li ikada donijeti zakon o zaštiti zviždača?” pita Balenović i ističe kako se hrvatski zviždači, za razliku od Snowdena, bave konkretnom borbom protiv kriminala i korupcije u Hrvatskoj. Zviždači time ugrožavaju višemilijunske interese krupnoga i organiziranog kriminala, koji je premrežen i gotovo bez iznimke ima zaštitnike u samom vrhu hrvatske politike, tvrdi Balenović i dodaje kako smatra da je to jedan od razloga zašto u Saboru vodeće parlamentarne stranke izbjegavaju poduprijeti donošenje zakona o zaštiti zviždača. Zviždači imaju nezamjenljivu ulogu u borbi pritiv kriminala i korupcije. To su u borbi za predsjedničke fotelje prepoznali i Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović, ali su zviždače, tvrdi Balenović, prevarili.

Komentiraj