Mnoštovo ljudi, po nekim procjenama, njih oko tisuću prošlo je u ponedjeljak hodnicima Hrvatskog sabora u kojemu Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprima kandidature za parlamentarne izbore, a do večeras u 22 sata predane su 153 izborne liste, glavnina je stranačkih, a tri su neovisne.

Najveća gužva bila je kasno popodne, no i večeras, dva sata prije isteka roka za predaju kandidatura, interes se ne smanjuje, potencijalni izborni kandidati neprestano ‘kapaju’.

U manjim ili većim grupicama, neki i sami, s papirima i kišobranima u rukama, jer u Zagrebu je u ponedjeljak kiša neprestano ljevala, strpljivo čekaju da djelatnici DIP-a obave formalnosti i zaprime njihove kandidature.

Neki su došli svečano odjeveni, u odjelima i kravatama, neki u sportskom izdanju, pojedinci koriste činjenicu da su u zgradi paralamenta, pa za uspomenu rade ‘selfije’ na glavnom stubištu.

Dio ih svrati u saborski kafić, pa tamo krate vrijeme dok ne dođu na red.

Vrlo strpljivi su članovi i djelatnici DIP-a, svakom predlagatelju, ‘velikom’ i ‘malom’ pristupaju s jednakom ozbiljnošću i uvažavanjem. Unatoč cjelodnevnoj gužvi i evidentnom umoru, pedantno i strpljivo pregledavaju dokumentaciju, a nje je u ponedjeljak bilo u izobilju.

Naime, do 22 sata predane su 153 izborne liste, glavnina je stranačkih, tek tri su neovisne. Iako su se liste mogle podnositi od 6. listopada, glavnina ih je predana u ponedjeljak.

Učinile su to i dvije najveće koalicije, SDP-ova Hrvatska raste i HDZ-ova Domoljubna koalicija, potom Milan Bandić i njegova koalicija 14 stranaka, Most nezavisnih listi, stranke U ime obitelji – Projekt Domovina, SDSS, HDSSB koji je ispred Sabora postrojio Slavonsku sokolsku gradu, Braniteljska domoljubna stranka Hrvatske, Pokret Zajedno, Željko Kerum – Hrvatska građanska stranka itd.

Zbog velikog broja kandidatura i da bi se izbjeglo stvaranje gužvi, DIP se ‘podijelio’, pa je dio njegovih članova i prateća stručna služba radila u jednoj, a drugi dio u drugoj saborskoj dvorani.

Rok za kandidature istječe u ponoć.

Komentiraj