ORaH će podržati manjinsku vladu lijeve opcije ako prihvate reforme javne uprave, pravosuđa i teritorijalnog ustroja, poručila je u četvrtak predsjednica stranke Mirela Holy u Sisku, gdje je biračima predstavila prijedlog politike za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

ORaH je dosad u svojemu političkom djelovanju predstavio četrdesetak političko-programskih dokumenata o kojima se vodila javna rasprava, a uoči parlamentarnih izbora na stranačkome skupu u Sisku na jednomjesečnu raspravu ponudio je i prijedlog politike za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

“Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju samo je jedna od diskriminiranih društvenih skupina. Smatramo da ostvarenjem našeg programa i te osobe mogu i moraju postati inegrativni i korisni članovi našeg društva. Moramo im omogućiti priliku za punu afirmaciju i razvoj, pa našim programom predlažemo alate i instrumente za njihovu potpunu društvenu integraciju”, rekla je predsjednica ORaH-a Mirela Holy predstavljajući taj dokument socijalne politike.

U Hrvatskoj je oko 500.000 osoba s invaliditetom, ili svaki osmi građanin, a među radno aktivnim stanovništvom je čak 51 posto invalida. Među djecom je oko devet posto onih koji imaju različite teškoće u razvoju. Kako je rekao nositelj izborne liste ORaH-a u 6. izbornoj jedinici Mladen Novak, te brojke govore kako je riječ o velikoj obespravljenoj populaciji. O njima službeno skrbi sedam ministarstava, ali, po njegovim riječima, ona nisu koordinirana pa nerijetko ta skupina građana teško ostvaruje svoja prava.

 

  • Novak je naveo nekoliko primjera gdje djeca nisu mogla završiti osnovnu školu, ne mogu dobiti asistente u nastavi ili su zbog proceduralne pogreške izgubila pravo na kolica.

 

Na pitanje novinara o mogućoj poslijeizbornoj koaliciji, Mirela Holy je odgovorila: “S desnom opcijom ORaH nema ni ideološke ni programske sličnosti, pa ta suradnja ne dolazi u obzir”.

“Postoji mogućnost, ovisno o izbornim rezultatima, da ORaH pruži podršku u parlamentu manjinskoj vladi, samo i ukoliko koalicija lijevih stranaka prihvati provođenje reforme javne uprave, teritorijalnog ustroja i pravosuđa”, ponovila je Holy.  Stav je te stranke da koalicija i ulazak ORaH-a u izvršnu vlast, odnosno Vladu nije moguć.

Predsjednica ORaH-a družila se s građanima uz stranački štand na sisačkoj Gradskoj tržnici, a stranački kandidati u 6. izbornoj jedinici predstavljeni su na OPG-u obitelji Zdjelar u gradskome naselju Zelenom brijegu, gdje je simbolično zasađen i orah.

Komentiraj

FOTO:Nikola Cutuk/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.