Uoči i tijekom izborne kampanje korisnicima mobilnih telefona i ove godine stižu razne tzv. anketne SMS poruke s pitanjima ‘kome ćete dati svoj glas?’ i sličnim, a ako korisnici nisu dali svoj broj ni privolu da ih primaju, pošiljatelji zapravo krše zakon, jer to ulazi u sferu neželjene elektroničke komunikacije zbog čega HAKOM nakon prijave može pokrenuti odgovarajući postupak.

Poručuju to iz Hrvatske regulatorne agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) na upit Hine što korisnici mobilnih komunikacija (telefona) mogu učiniti da ne dobivaju takve neželjene poruke ili, ako ih već dobiju, što učiniti s tim.

Naime, zadnjih desetak dana brojni korisnici mobitela dobivaju razne izborne, anketne i slične poruke, najčešće bez potpisa pošiljatelja i s brojeva na koje se nitko ne javlja.

Iako ne navode točno koliko, iz HAKOM-a ističu da su zadnjih dana zaprimili manji broj pritužbi građana o primanju anketnih SMS-ova, pri čemu napominju da ankete nisu regulirane Zakonom o elektroničkim komunikacijama, jer ne predstavljaju ni promidžbu niti prodaju.

  • U tim slučajevima, ako građani ne žele odgovarati na postavljena pitanja, HAKOM im predlaže da zamole anketare da ih se više ne kontaktira, odnosno da takve pozive jednostavno prekinu, a na primljenu SMS poruku ne odgovaraju.

“Ako netko šalje promidžbene ili prodajne poruke uporabom automatskih pozivnih i komunikacijskih sustava bez pribavljene prethodne privole korisnika, što je kršenje Zakona o elektroničkim komunikacijama jer se radi o neželjenoj elektroničkoj komunikaciji, HAKOM temeljem prijave donosi mjere kako bi se spriječilo daljnje kršenje zakona i kažnjava prekršitelja. Ako se pak utvrdi da ne postoji prethodna privola korisnika za primanje promidžbenih ili prodajnih poruka, protiv prekršitelja će sukladno zakonu pokrenuti odgovarajući postupak, a daljnje slanje takvih poruka zabraniti i onemogućiti”, naglašavaju iz tog regulatora.

Napominju i da su SMS poruke dosta popularne i aktualne u vrijeme svih izbornih kampanja, predstavljajući i promidžbu određene stranke ili kandidata, a iznose i primjer kako su u siječnju ove godine pokrenuli inspekcijske nadzore zbog prijava u kojima su utvrdili kako su poruke takvog i sličnog sadržaja dolazile s većeg broja neregistriranih, odnosno ‘prepaid’ brojeva, nakon čega su isti ugašeni od strane operatora zbog zlouporabe.

Poručuju i da se korisnici koji dobivaju neželjene promidžbene ili prodajne poruke za koje nisu dali privolu mogu izravno obratiti HAKOM-u na adresu elektroničke pošte [email protected], da pritom daju što više podataka o primljenom SMS-u kako bi HAKOM u što kraćem roku proveo postupak. Sve je, dodaju, detaljno objašnjeno i na njihovim internetskim stranicama www.hakom.hr .

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.